Ga naar inhoud
MAP

Hunebedden

Friese grafhistorie

Echte hunebedden zoals in Drenthe, hebben we in Friesland helaas niet...

Wel zijn er op de heide grafheuvels uit de nieuwe steentijd te vinden, ook hebben we prachtige kerkjes met hele oude grafzerken en typisch Friese klokkenstoelen.

En wil je bij de hunebedden kijken? Geen probleem, Drenthe ligt om de hoek! In Havelte ligt het op twee na grootste hunebed van Nederland. Het is maar 15-30 minuten rijden vanuit Zuidoost Friesland naar deze bijzondere plek in Drenthe. 

 • Klokkenstoelen

  Traditiegetrouw worden op oudjaarsdag in bepaalde dorpen in Zuidoost Friesland continu de klokken geluid om boze geesten te verjagen. 

  Lees meer
  Klokkenstoelen Sint Thomasluiden Katlijk
 • Kerkjes

  Friesland heeft de hoogste kerkdichtheid van Europa. Al die kerkjes liggen vol met oude grafzerken van voorname overledenen. 

  Lees meer
  Kerkjes Kerkje WIjnjewoude
 • Grafheuvels

  Ze stammen uit de nieuwe steentijd... de grafheuvels op de heide van Allardsoog. Uniek in Friesland!

  Lees meer
  Grafheuvels Bakkeveen Allardsoog
 • Hunebedden

  In Drenthe liggen maar liefst 52 hunebedden op je te wachten; allemaal middenin de natuur!  Zuidoost Friesland ligt vlakbij de hunebedden, dus ga er zeker even kijken tijdens je vakantie!

  Overzicht van alle hunebedden
  Hunebedden Hunebed Drenthe
 • Tinco's Kapel

  Op het kerkhof bij de Katholieke kerk van Wolvega vind je de kapel boven de grafkelder van jonkheer Tinco Lycklama à Nijeholt en zijn vrouw Juliana thoe Schwartsenberg en Hohenlansberg.

  De kapel is een replica van een houten versie die hij op de wereldtentoonstelling in 1878 in Parijs had gekocht. Tinco was altijd op zoek naar avontuur. Zo trok hij te voet en te paard door het Midden-Oosten op zoek naar sporen van de oude beschavingen. 

  Lees meer
  Tinco's Kapel Kapel Tinco
 • Grafheuvel Boelens

  Vlak buiten het mini dorpje Olterterp ligt een moderne grafheuvel uit 1830. Hier liggen de 12 grafstenen van de nakomeliingen van de steenrijke raadsheer Ambrosius Ayzo van Boelens. Ook het dienstmeisje Akke de Boer werd hier begraven. 

  Lees meer
  Grafheuvel Boelens Kerk Olterterp