Turfstrooiselfabriek en Vuurwerkfabriek
Fochteloo
Ongeveer 3000 jaar geleden werd het klimaat in Nederland vochtiger. Hierdoor en door de lage ligging in het landschap kwam hoogveengroei op gang. De veenturven waren een belangrijke brandstof. Er was toen sprake van kleinschalige turfwinning. In de 19e...
Ongeveer 3000 jaar geleden werd het klimaat in Nederland vochtiger. Hierdoor en door de lage ligging in het landschap kwam hoogveengroei op gang. De veenturven waren een belangrijke brandstof. Er was toen sprake van kleinschalige turfwinning. In de 19e eeuw nam de vraag naar turf toe en kwam grootschalige exploitatie van het veen op gang. Het Fochtelooërveen zou door de ligging als laatste aan de beurt zijn. Tegen de tijd dat de turfgravers het gebied naderden, daalde de vraag. Steenkool deed zijn intrede. Het afgraven van bolsterturf (de bovenste laag) door de Noord-Nederlandse Turfstrooiselfabriek (voor paardenstallen, pluimveebedrijven en tuinderijen) ging in deze omgeving door, ondanks dat midden dertiger jaren al was begonnen met aankoop van delen hoogveengebied. Het Fochtelooërveen is inmiddels uitgegroeid tot een vermaard natuurgebied.
In de bosschage hierachter dit paneel staat nog een restantje van de woning, behorend bij het er schuin tegenover gelegen turfstrooiselfabriekje. De fabricage van balen stijf geperst turfstrooisel werd in 1969 beëindigd.
Vuurwerkfabriek
Midden 20e eeuw was iets ten noordoosten van deze plek (300 meter verderop in het weiland links naast het fietspad) een vuurwerkfabriekje gevestigd onder de naam Pyrotecnia. Het bestond uit negen kleine loodsen, omgeven door twee meter hoog prikkeldraad. Eigenaar was Expedito Carlo Argiro.
Op de onfortuinlijke avond van 7 oktober 1961 hadden drie uit woonoord Ybenheer afkomstige jongens zich toegang tot zo’n opslagloods verschaft onder het mom naar de film te zijn. Zij wilden zich onrechtmatig wat vuurwerk verwerven. Om in het donker toch iets te kunnen zien, ontstaken ze een lucifer waardoor er brand ontstond nabij een hoeveelheid klein vuurwerk.
Door de brand ontplofte uiteindelijk dat vuurwerk. (Zie ravage op rechter foto). Dankzij de fragiele bouw van het loodsje vloog het dak er af en konden zij in eerste instantie het terrein levend verlaten. Maar de veertienjarige Dorthijs Elisa Serhalawan was er zo ernstig aan toe, dat hij na enkele dagen overleed in het ziekenhuis te Assen.
- Afstand tot jouw locatie:
Hier vind je Turfstrooiselfabriek en Vuurwerkfabriek
FochteloërveenFochteloo Plan je route
vanaf jouw locatie
Vergelijkbare plaatsen
Bekijk alles-
Bolsward (Boalsert)
Bolsward (Boalsert)Bolsward is qua Elfstedenbegrippen een grotere stad met diverse winkels, restaurants en mooie bezienswaardigheden.
Bolsward -
Van Harenstraat 64
Van Harenstraat 64In 1951 overleed de laatste bewoonster van “Sickengastate’ Mejuffrouw Jeanette Aleida Sickenga, Officier in de Orde van Oranje, op de leeftijd van 100...
Wolvega -
Zuivelfabriek De Landman
Zuivelfabriek De LandmanVan turf naar boter<br /> De toepassing op grotere schaal van kunstmest in de loop van de 19e eeuw werd mogelijk via de nieuwe vaarwegen. Het bracht d...
Appelscha -
Kiesrechtbijeenkomst bij Het Meer
Kiesrechtbijeenkomst bij Het MeerIn 1890 vond er een bijeenkomst plaats bij Het Meer in Heerenveen. De belangstelling was groot, er kwamen toen 15.000 mensen vanuit het land naar de bijeenkomst. Landarbeider Imke Klaver had Domela horen spreken. Maar was Domela die dag wel aanwezig?
Heerenveen -
Peter Stuyvesant
Peter StuyvesantPeter Stuyvesant is naar alle waarschijnlijkheid in Peperga (gemeente Weststellingwerf) geboren. Deze Friese koloniale bestuurder wordt in de volksmon...
Wolvega -
Franeker (Frjentsjer)
Franeker (Frjentsjer)Elfstedenstad Franeker is een boeiende stad met haar rijke universiteitsverleden. Jarenlang werd deze stad bewoond door vele studenten. Daaronder waren bekende namen als Descartes.
Franeker -
Voormalig klooster Sinaï
Voormalig klooster SinaïIn het piepkleine dorpje Sigerswâld, net onder Garyp, werd ooit het klooster Sinaï gesticht door vijf uit Noord-Holland gevluchte nonnen.
Sigerswald -
Bakkeveen (Bakkefean)
Bakkeveen (Bakkefean)Door al het aanwezig natuurschoon rondom Bakkeveen is het dorp een echte toeristische trekpleister.
Bakkeveen -
Mardiek, Fochteler Verlaat met Sluiswachterswoning en de Compagnonslaan
Mardiek, Fochteler Verlaat met Sluiswachterswoning en de CompagnonslaanDe aanleg van het Fochtelooërverlaat en de geschiedenis van het huidige Singelfietspad.MardiekVerderop, voorbij dit sluisje, bij de straatnamenbordjes...
Fochteloo -
Hindeloopen (Hylpen)
Hindeloopen (Hylpen)Hindeloopen is een erg pittoresk Elfstedenstadje aan het IJsselmeer in Zuidwest Friesland. Zelden zie je zo'n sfeervol haventje.
Hindeloopen
Routes in de buurt
-
Historische fietsroute RAAF-dorpen - Fochteloo
Historische fietsroute RAAF-dorpen - Fochteloo(38.2 km)Appelscha -
Historische wandel-/fietsroute RAAF-dorpen
Historische wandel-/fietsroute RAAF-dorpen(65.0 km)Appelscha -
Fietsroute uitkijktorens Zuidoost Friesland
Fietsroute uitkijktorens Zuidoost Friesland(100.0 km)Ravenswoud -
Roadtrip Wereldreis door Het Andere Friesland
Roadtrip Wereldreis door Het Andere Friesland(68.0 km)Elsloo -
Insta-hotspot autoroute Zuidoost Friesland
Insta-hotspot autoroute Zuidoost Friesland(106.0 km)Heerenveen