Schoolmeesterswoning, Anje Lok
Ravenswoud
Dit huis werd in 1937 gebouwd ten behoeve van het Hoofd van de naastgelegen lagere school. Het is gebouwd in dezelfde stijl, nl. het zakelijk expressionisme (‘Amsterdamse School’), en is een gemeentelijk monument. De eerste bewoner was meester Anje...
Dit huis werd in 1937 gebouwd ten behoeve van het Hoofd van de naastgelegen lagere school. Het is gebouwd in dezelfde stijl, nl. het zakelijk expressionisme (‘Amsterdamse School’), en is een gemeentelijk monument. De eerste bewoner was meester Anje Lok, die op 1 oktober 1930 was aangetreden als het eerste Hoofd der School.
In die functie speelde hij een prominente rol in het maatschappelijk leven van Ravenswoud, altijd begaan met het wel en wee van de inwoners. Zo was hij onder meer nauw betrokken bij de oprichting in 1940 van Plaatselijk Belang en daarvan ook de eerste voorzitter.
Toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak was het voor meester Lok vanzelfsprekend om aan het verzet deel te nemen. Hij was actief bezig met het helpen van onderduikers en het verkrijgen van bonkaarten voor de onderduikers. Zelf bood hij hen af en toe plaats op de grote zolder van de school.
Zijn vrouw was bang dat hij gevaar liep en vroeg hem meerdere malen onder te duiken, maar dit deed hij niet. Op de avond van 19 mei 1944 vertelde hij zijn vrouw dat hij de bonkaarten voor de onderduikers had verstopt in een lege schoolkachel. Het leek bijna wel alsof hij een voorgevoel had. Die avond werd hij door twee SS’ers meegenomen om te getuigen in een onderzoek, maar in plaats daarvan werd hij voor de woning doodgeschoten. Hij was slachtoffer van de zgn. Silbertanne-moorden op vooraanstaande figuren, in opdracht van de bezetter, uitgevoerd als wraakactie voor door het verzet uitgevoerde aanslagen op Nederlandse collaborateurs.
Meester Lok heeft tot de volgende ochtend dood voor het huis gelegen, ongeveer op de plek waar u nu staat. Pas toen durfde men de politie en de dokter te waarschuwen. Diezelfde dag werden de bonkaarten uit de kachel gehaald en verdeeld onder de onderduikers.
In de zijmuur van het schoolgebouw bevindt zich een ingemetseld monument ter nagedachtenis aan meester Anje Lok.
- Afstand tot jouw locatie:
Hier vind je Schoolmeesterswoning, Anje Lok
VeenwijkswegRavenswoud Plan je route
vanaf jouw locatie
Vergelijkbare plaatsen
Bekijk alles-
Hoeve Damsluis en grenspaal
Hoeve Damsluis en grenspaalDe Grensmarkering nabij het van rijkswege beschermde complex Damsluis, is exemplarisch voorbeeld van het type grensmarkering tussen Fryslân en Drenthe...
Appelscha -
Earnewâld (Eernewoude)
Earnewâld (Eernewoude)Earnewâld is een watersportdorp in het hart van het Nationaal Park De Alde Feanen en kent een rijke historie.
Earnewâld -
Boijl
BoijlBoijl is een klein dorp (ongeveer 900 inwoners) aan de rand van Nationaal Park Drents-Friese Wold en valt onder de gemeente Weststellingwerf. Het buurtschap Boekelte wordt ook meegerekend onder Boijl.
Boijl -
Dokkum (Dokkum)
Dokkum (Dokkum)Dokkum is de meest noordelijk gelegen Elfstedenstad, ze ontstond nadat deze plek een bedevaartsoord werd na de moord op Bonifatius in 754.
Dokkum -
Peter Stuyvesant
Peter StuyvesantPeter Stuyvesant is naar alle waarschijnlijkheid in Peperga (gemeente Weststellingwerf) geboren. Deze Friese koloniale bestuurder wordt in de volksmon...
Wolvega -
Oude School
Oude SchoolHet is 1875 als timmerman Eisinga uit Gorredijk start met de bouw van deze school met onderwijzerswoning. Kostprijs 11.498 gulden. Vanaf 1886 stond hi...
Appelscha -
Voormalige Meester Lok school
Voormalige Meester Lok schoolDe Meester Lokschool werd op 1 oktober 1930 in gebruik genomen, nadat er door de bevolking van ‘Appelscha-Derde Wijk’ (zoals Ravenswoud destijds werd...
Ravenswoud -
Keuterboerderijtje
KeuterboerderijtjeEen rijksmonument uit de tweede helft van de 19e eeuw. Een eenvoudige behuizing met een enkelvoudig zadeldak met open oudhollandse pannen.
Appelscha -
Turfstrooiselfabriek en Vuurwerkfabriek
Turfstrooiselfabriek en VuurwerkfabriekOngeveer 3000 jaar geleden werd het klimaat in Nederland vochtiger. Hierdoor en door de lage ligging in het landschap kwam hoogveengroei op gang. De v...
Fochteloo -
Wilhelminaoord
WilhelminaoordWilhelminaoord is een koloniedorp in de gemeente Westerveld, net over de grens met Friesland in de Nederlandse provincie Drenthe. Het dorp telt ongeveer 935 inwoners, waarvan een groot deel afstamt van de vroegere kolonisten.
wilhelminaoord
Routes in de buurt
-
Historische wandel-/fietsroute RAAF-dorpen
Historische wandel-/fietsroute RAAF-dorpen(65.0 km)Appelscha -
Ravenswoud - Fochteloërveen | wandelen langs de Turfroute
Ravenswoud - Fochteloërveen | wandelen langs de Turfroute(14.8 km)Ravenswoud -
Rondje Compagnonsbossen | SUP- en kanoroute
Rondje Compagnonsbossen | SUP- en kanoroute(8.2 km)Ravenswoud -
Insta-hotspot autoroute Zuidoost Friesland
Insta-hotspot autoroute Zuidoost Friesland(106.0 km)Heerenveen -
Historische fietsroute RAAF-dorpen - Fochteloo
Historische fietsroute RAAF-dorpen - Fochteloo(38.2 km)Appelscha -
Fietsroute uitkijktorens Zuidoost Friesland
Fietsroute uitkijktorens Zuidoost Friesland(100.0 km)Ravenswoud -
Westervelde - Appelscha | Stellingenpad: etappe 12
Westervelde - Appelscha | Stellingenpad: etappe 12(25.2 km)Westervelde