Kiesrechtbijeenkomst bij Het Meer
Heerenveen
In 1890 vond er een bijeenkomst plaats bij Het Meer in Heerenveen. De belangstelling was groot, er kwamen toen 15.000 mensen vanuit het land naar de bijeenkomst. Landarbeider Imke Klaver had Domela horen spreken. Maar was Domela die dag wel aanwezig?
Neem alvast een kijkje
Het Meer in Heerenveen was in 1890 het podium van een bijeenkomst waarin werd gepleit voor kiesrecht voor iedereen.
Er kwamen 15.000 mensen naar deze bijzondere bijeenkomst, vanuit heel het land stroomden de bezoekers toe.
Pier Haitzes de Vries stelde hiervoor zijn grond beschikbaar. Hij was een groot aanhanger van Domela Nieuwenhuis die op de bijeenkomst zou spreken. Deze gaf echter te kennen dat hij toe was aan rust, en dat hij daarom niet aanwezig wilde zijn bij de bijeenkomst.
Tijdens de bijeenkomst, kwam een Friese landarbeider genaamd Imke Klaver samen met een scheepje arbeiders aan bij Het Meer. Domela Nieuwenhuis genoot een enorme populariteit onder de veenarbeiders in de Friese Zuidoosthoek.
Pas in 1919 werd het algemeen kiesrecht ingevoerd, vanaf toen mochten alle mannen én vrouwen vanaf 18 jaar stemmen.
- Afstand tot jouw locatie:
Vergelijkbare plaatsen
Bekijk alles-
Fresco Sint Martinuskerk
Fresco Sint MartinuskerkIn de Sint Martinuskerk in Boazum is bij een restauratie een bijzondere fresco ontdekt. De uit de 12e eeuw stammende kerk vertoont een afbeelding van een baardloze Jezus. Zeer bijzonder. De kerk zelf is één van de oudste Romaanse kerken in Friesland.
BoazumBezienswaardigheid, Kerk
Bezienswaardigheid
-
Hein Mader sculpturen
Hein Mader sculpturenIn en om Appelscha vind je 17 verschillende kunstwerken van de Oostenrijkse kunstenaar Hein Mader in de open lucht. Sommige sieren een rotonde, anderen staan middenin het bos.
AppelschaBezienswaardigheid
Bezienswaardigheid
-
Schans Frieschepalen
Schans FrieschepalenTijdens de Tachtigjarige oorlog werden er in 1593 door stadhouder Willem Lodewijk drie schansen in Zuidoost Friesland opgeworpen. Eén daarvan is die van Frieschepalen.
FrieschepalenBezienswaardigheid, Monument, Archeologisch erfgoed
Bezienswaardigheid
-
De Zwaan
De ZwaanHet beeld van Hein Mader is geplaatst op het Brinkplein in Oosterwolde en heeft daarmee uitzicht over ’t Wijkje. Dit doodlopende stuk vaart vormt de z...
OosterwoldeBezienswaardigheid
Bezienswaardigheid
-
Het Brandemeer
Het BrandemeerMeer in Delfstrahuizen. Staat bekend om haar riet, wat in de winter wordt gemaaid en groeit in het voorjaar en pluimt in het najaar. Het Brandemeer is...
DelfstrahuizenMeer
Meer
-
Museum Heerenveen
Museum HeerenveenMuseum Heerenveen is een uniek dubbelmuseum over het ontstaan van Heerenveen in de volle breedte. Denk aan archeologische vondsten en de schilderkunst uit de 19e eeuw. Maak kennis met de grietmannen (Friese burgemeesters) en Ferdinand Domela Nieuwenhuis.
HeerenveenBezienswaardigheid, Culturele organisaties, Museum, Kunst en Cultuur
Bezienswaardigheid
-
Sluis Fochtelerverlaat
Sluis FochtelerverlaatDe sluis Fochtelerverlaat werd in 1816 gebouwd en wordt met de hand bediend. Bij dit type sluis liggen de sluisdeuren niet recht, maar schuin tegenove...
FochtelooBezienswaardigheid
Bezienswaardigheid
-
Biosintrum
BiosintrumBiosintrum kloppend hart in de Biobased economie waar studenten, overheid en ondernemers elkaar treffen voor nieuwe ideeën voor een duurzame toekomst.
OosterwoldeConferentie services, Bezienswaardigheid, Congrescentra, Congres- en vergaderaccommodatie, Opleidingen & Cursussen, Symposium
Conferentie services
-
De Koornbeurs
De KoornbeursDe Koornbeurs, ooit was dit een herberg. Later werd dit een station en postkantoor. Vele mensen wisten niet dat de Koornbeurs ooit een decor was van een toespraak van Domela. Dit vond plaats in 1882, namelijk 8 jaar voor de bijeenkomst.
GorredijkBezienswaardigheid
Bezienswaardigheid
-
Het Cachot
Het CachotTot in de 16e eeuw was een gevangenis eigenlijk een huis van bewaring, waar misdadigers wachtten op het vonnis in de vorm van lijfstraffen, verbanning...
AppelschaBezienswaardigheid
Bezienswaardigheid
Routes langs deze locatie
-
Strijd voor Gelijkheid
Strijd voor Gelijkheid(39,0 km)HeerenveenRecreatief, E-bike, Culturele route
Recreatief
-
Bontebok-Terband | Bonifatius Kloosterpad: etappe 10
Bontebok-Terband | Bonifatius Kloosterpad: etappe 10(19,3 km)BontebokWandeltocht
Wandeltocht