Ga naar inhoud
MAP

24 uur in Zuidoost Friesland

Indian Summer; dé reden om in het najaar naar bijvoorbeeld Canada te reizen. Maar zover hoef je niet! In Zuidoost Friesland verkleuren de bomen ook op magistrale wijze en het is best aangenaam qua temperatuur. Kom ook 24 uur nazomeren in Zuidoost Friesland!

Boek dit najaar eens twee dagen én een nachtje in Het Andere Friesland en je zult merken: dit is de perfecte regio voor een tripje in de herfst.

#wereldreisfriesland     #hiermoetjezijn

Vierentwintig uur in Zuidoost Friesland begint met het leggen van een goede bodem in Beetsterzwaag of omgeving. Begin je tour op één van de volgende plekjes en de toon is gezet voor de komende uren.

Ga relaxed lunchen bij de blokhut in Sparjebird terwijl je kinderen zich vermaken in het speelbos, haal een picknickmand met heerlijke mediterrane hapjes bij Savour in Beetsterzwaag of laat een luxe lunch serveren bij landgoed Lauswolt waarbij je uitkijkt over de glooiende golfbaan

Lunchtips in omgeving Beetsterzwaag:

Bewonder de prachtige kleuren van de herfst! Zelfs op een gure dag, zul je je geborgen voelen tussen de vele bomen in het bos en de gezellige hoofdstraat van het adellijke dorp Beetsterzwaag.

Ga deze middag eens lanterfanten; beetje wandelen, beetje cultuursnuiven... Bekijk het oude kerkje van Olterterp of de Tropische kas in het centrum van Beetsterzwaag.

Een actiever idee is mountainbiken door de bossen Beetsterzwaag. Er ligt een verrassende MTB route langs landgoederen, oude lanen, open velden en het Koningsdiep, een eeuwenoude rivier die door het gebied slingert. In het dorp zijn fietsen te huur, denk wel aan je MTB-vignet!

Activiteiten in Beetsterzwaag:

 • Lanterfanten

  Beetsterzwaag is de bakermat van het lanterfanten: een veredelde vorm van onthaasten. 

  Lanterfanten Bos bankje Beetsterzwaag
 • Mountainbiken

  In Het Andere Friesland vind je mooie onverharde tracks waar je lekker met je fiets rond kunt crossen!

  Mountainbiken ATB fietsers

Na een middag vol nieuwe indrukken, kun je ’s avonds met rode wangen aanschuiven bij restaurant Binnen: een sfeervolle zaak in het centrum van Drachten!

 Een andere optie is paling eten uit het nabij gelegen Nationaal Park de Alde Feanen bij ’t Polderhûs op de Veenhoop.

Lekkere restaurants in omgeving Drachten:

Oldeberkoop is een prachtig dorpje om de nacht door te brengen. Je vindt er schitterende logiesaccommodaties zoals hotel Lunia. Het is een feestje om in deze monumentale villa uit 1861 te logeren; je vindt er mooie kamers met oude balken, een sauna om lekker op te warmen en je kunt er zelfs een film kijken in de intieme bioscoop.

Of ga logeren in een Finse Iglu-hut, er is er maar één van in heel Nederland en die staat in Oldeberkoop bij Villa Vredewoud! Of kies voor een rustig plekje aan de rand van Oldeberkoop; bij B&B de Elegast kun je op je eigen terrasje genieten van de beschutte tuin.   

De leukste logeeradresjes in Oldeberkoop:

Na een uitgebreid ontbijt ga je door naar een sportieve activiteit in de omgeving van Wolvega. Ook aan deze kant van Het Andere Friesland vind je genoeg natuurschoon om van te genieten.

Bij Pieter Poot in De Blesse kun je allerlei actie verwachten. Ga op kickbiketour door natuurgebied de Lindevallei. De kickbike is een wendbare, lichte step waar je zo afstapt en weer opstapt.

De Rottige Meente is een schitterend waterrijk natuurgebied waar je uitstekend kunt kajakken. Zelf in het najaar kun je mooie tochten maken, op eigen houtje of onder begeleiding van Kajak Tjonger Tours, en waarschijnlijk kom je niemand tegen!

Activiteiten in omgeving Wolvega:

 • Kickbiken

  Kickbiken is sportief, snel en zo leuk dat het verslavend is!

  Mountainbiken Appelscha Outdoor Bos
 • Kajakken

   Zelfs met fris weer kun je rustig gaan kajakken in de Rottige Meente. 

  Kajakken Kayak boswachter Manon

Om deze vierentwintig uur goed af te sluiten, kunnen we levensgenieters aanbevelen te gaan lunchen bij Smûk in Katlijk, waar je kunt genieten van producten uit de omgeving.

Ook kun je terecht bij restaurant Hof van de Koning in Heerenveen, het is een warm thuis voor vorstelijke verwennerij. Je luncht tenslotte niet iedere dag buiten de deur! By Kees in het centrum van Heerenveen is ook een aanrader; hier wordt waar alles vers, homemade en zo zuiver mogelijk gemaakt.

Lunchadresjes in omgeving Heerenveen:

Dit is helaas alweer het einde van 24 uur in Zuidoost Friesland...

Heb jij deze trip gedaan? Laat het ons weten en post je foto's met #hetanderefriesland!