Ga naar inhoud
MAP

Tg Goed Gezelschap | Pianostemmen

Dit evenement heeft al plaatsgevonden

Schouwburg De Lawei, Drachten

Vleugels en piano’s als stille getuigen van roofkunst en gewetenswroeging.

De oude pianostemmer Jacobus Kromm worstelt met zijn geweten over de verzameling piano’s en vleugels die hij (nog) in bezit heeft. Ontelbaar veel instrumenten heeft hij in de loop van de jaren in bewaring gehad, gekocht, gerestaureerd, verhuurd en doorverkocht. Om de een of andere reden heeft hij nooit afstand van de piano’s gedaan. Over de herkomst zwijgt hij liever. 

Steeds vaker duiken er verhalen van vroeger op in zijn verwarde hoofd, steeds vaker hoort hij dissonanten. De pianostemmen keren zich gaandeweg tegen de oude man. Als stille getuigen vertellen ze over de dramatisch verlopen levens van hun rechtmatige eigenaren.  

Pianostemmen, een nieuwe compositie voor close-harmony voor meerdere klavieren, gaat over het verleden van systematische roof van (voornamelijk) Joods bezit tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het is een onderbelicht verhaal over een onrecht dat nog steeds voortduurt. Met oude vleugels en piano’s wordt verteld hoe Joodse inwoners in diverse Nederlandse steden uit hun huizen werden gehaald, die vervolgens werden leeggeroofd door schattenjagers als Abraham Puls. Het idee is zonder meer briljant: roofkunst is nog steeds actueel, maar de verbinding met live uitgevoerde muziek geeft extra tragiek. (Theaterkrant) 

Wanneer:
t/m 20 april
Prijsinformatie:
Vanaf € 30,50
Afstand tot jouw locatie:

Hier vind je Tg Goed Gezelschap | Pianostemmen
Schouwburg De Lawei

Schouwburg De Lawei
Laweiplein 1
9203 KL Drachten
Plan je route

vanaf jouw locatie

Toon resultaten