Lycklamahuis
Beetsterzwaag
Gebouwd rond 1825, staat dit monumentaal pand in het hartje van Beetsterzwaag en is zonder twijfel een imposant gebouw. Dit gebouw werd in opdracht gesticht door Catharina Johanna Aebinga van Humalda en had oorspronkelijk maar één woonlaag.
Neem alvast een kijkje
Bekijk alle 4 foto's
Dit vind je misschien ook leuk
-
Tropische Kas Beetsterzwaag
Tropische Kas BeetsterzwaagDit kassencomplex bestaat uit een Tropische Kas met een weelderige verzameling tropische planten waaronder orchideeën; een Druivenkas uit 1869; een Oranjerie met o.a. bijzondere cactussen; een ontvangstkas met terras; prachtige borders. Oase van rust.
BeetsterzwaagTheetuin, Park/Tuin
Theetuin
-
Overtuin Lycklamahuis
Overtuin LycklamahuisPark tegenover het Lycklamahuis, tegenover Hoofdstraat 80, Beetsterzwaag.
BeetsterzwaagPark/Tuin
Park/Tuin
Gebouwd rond 1825, staat dit monumentaal pand in het hartje van Beetsterzwaag en is zonder twijfel een imposant gebouw. Dit gebouw werd in opdracht gesticht door Catharina Johanna Aebinga van Humalda en had oorspronkelijk maar één woonlaag.
Het Lycklamahuis in Beetsterzwaag kent een bijzonder verhaal. Hiervoor moeten we terug naar het jaar 1824. In dat jaar werd dit huis gesticht voor de weduwe van grietman Reinhard baron van Lynden. Dezelfde van lynden stierf in 1819. Op dat moment had het huis maar een enkel woonlaag. De grote verbouwing van het huis begon pas toen de volgende eigenaar en tevens grietman, jonkheer Jan Anne Lycklama à Nijeholt woonde. Hij woonde vanaf 1836 tot zijn overlijden in 1891. In 1857 bouwde hij een bovenverdieping en liet hij tevens ook een koetshuis aanleggen. Lycklama bleef verder sleutelen in en rondom het huis. Er werden tuinen aangelegd aan de achterzijde en aan de overkant van het huis. Vanaf 1917 kreeg dit huis dan de bekende naam: Lycklamahuis. En staat dit prachtige woning te pronken in de drukke winkelstraat van Beetsterzwaag.
In het bezit van de gemeente Opsterland, is de benedenkamer van het huis tegenwoordig als gemeentehuis toegankelijk.
- De donderdagavondlezingen bij de Tinco Lycklama tentoonstelling worden gehouden in het Lyklamahuis. daarbuiten is het Lyklamahuis niet open voor bezichtiging.
- Afstand tot jouw locatie:
Vergelijkbare plaatsen
Bekijk alles-
Huize Lyndenstein
Huize LyndensteinHet statige Huize Lyndenstein in Beetsterzwaag is het huidige hoofdkantoor van Revalidatie Friesland. Het gebouw is niet open voor bezichtiging.
BeetsterzwaagHistorische buitenplaats
Historische buitenplaats
-
Monument Taeke Schuilenga in Tiesingabosje
Monument Taeke Schuilenga in TiesingabosjeDit fraaie bospad, waarlangs u naar dit monument bent gekomen, is de oorspronkelijke weg van Veenhuizen naar Oosterwolde. Dat is alleen nog te zien aa...
FochtelooMonument
Monument
-
Kerkhof Brongerga & Klokkenstoel
Kerkhof Brongerga & KlokkenstoelOp 14 juli 1711 sloeg het noodlot toe. Door een tragische ongeval overleed Johan Willem Friso. Ook de zoon van Maria Louise en Johan Willem Friso overleed. Op deze begraafplaats kom je meer te weten over de tragiek van de koninklijke familie.
OranjewoudHistorische buitenplaats
Historische buitenplaats
-
Schoterschans
SchoterschansDe voormalige Schoterschans - ook wel de Tjongerschans genoemd - werd in 1580 gebouwd op de fundering van het verlaten klooster in Oudeschoot.
OudeschootBezienswaardigheid, Monument, Archeologisch erfgoed
Bezienswaardigheid
-
Schouwburg De Lawei
Schouwburg De LaweiHet culturele hart van Drachten en omstreken! Theater, dans, muziek, kunst, film, cultuureducatie, eten&drinken, locatie voor evenementen: altijd applaus!
DrachtenFilmtheater, Theaterpodium, Muziek, Kunst en Cultuur
Filmtheater
-
Crackstate
CrackstateDe Crackstate is één van de mooist gebouwen van Heerenveen en werd in 1648 gebouwd in opdracht van grietman Johannes Crack.
HeerenveenMonument
Monument
-
Oorlogsmonument Anarchisten
Oorlogsmonument AnarchistenU staat hier in de buurt van het terrein ‘Tot Vrijheidsbezinning’, waar al vanaf 1931 door de Anarchistische Jongeren Beweging “Pinksterlanddagen” wer...
AppelschaMonument
Monument
-
Tolbrugschans
TolbrugschansDe Tolbrugschans is een verdedigingswerk dat in 1580 is gebouwd als onderdeel van de Friese Waterlinie. Momenteel is er op deze plek een recreatiebedrijf gevestigd met dezelfde naam, je ziet nog wel de hoogteverschillen in het terrein.
OudehorneMonument
Monument
-
Monument Melkstaking Tweede wereldoorlog
Monument Melkstaking Tweede wereldoorlogDe aanleiding voor de spontane landelijke staking was de bekendmaking op 29 april 1943 dat Nederlandse oud-militairen die gevochten hadden in 1940 zic...
AppelschaMonument
Monument
-
melklokaal voor hedendaagse kunst
melklokaal voor hedendaagse kunstmelklokaal is een artist-run tentoonstellingsruimte voor hedendaagse kunst (op de grens van kunstenaarsinitiatief en galerie).
HeerenveenGalerie, Kunst en Cultuur
Galerie
Routes langs deze locatie
Bekijk alles-
Nij Beets - Olterterp | Koningspad XL: etappe 9
Nij Beets - Olterterp | Koningspad XL: etappe 9(16,2 km)Nij BeetsWandeltocht
Wandeltocht
-
Beleefroute: in adellijke voetsporen
Beleefroute: in adellijke voetsporen(11,0 km)OlterterpWandeltocht, Stadswandeling, Culturele route
Wandeltocht
-
Fietsen langs Smelne's Erfskip
Fietsen langs Smelne's Erfskip(59,6 km)DrachtenRecreatief, E-bike
Recreatief
-
Fietsrondje De Veenhoop - Beetsterzwaag - Drachten
Fietsrondje De Veenhoop - Beetsterzwaag - Drachten(74,4 km)De VeenhoopRecreatief, E-bike
Recreatief
-
Drachten - Beetsterzwaag - Olterterp - Ureterp | Bonifatius Kloosterpad: rondje 8
Drachten - Beetsterzwaag - Olterterp - Ureterp | Bonifatius Kloosterpad: rondje 8(27,2 km)DrachtenWandeltocht, Culturele route
Wandeltocht