Lycklamahuis
Beetsterzwaag
Gebouwd rond 1825, staat dit monumentaal pand in het hartje van Beetsterzwaag en is zonder twijfel een imposant gebouw. Dit gebouw werd in opdracht gesticht door Catharina Johanna Aebinga van Humalda en had oorspronkelijk maar één woonlaag.
Neem alvast een kijkje
- Open popup met vergrote afbeelding Lycklamahuis, Hoofdstraat 80, Beetsterzwaag
- Open popup met vergrote afbeelding Stinzeplanten in de achtertuin van het Lycklamahuis
- Open popup met vergrote afbeelding Het Lycklamahuis is een Rijksmonument
Bekijk alle 4 foto's
Ook leuk
-
Tropische Kas Beetsterzwaag
Tropische Kas BeetsterzwaagDit kassencomplex bestaat uit een Tropische Kas met een weelderige verzameling tropische planten waaronder orchideeën; een Druivenkas uit 1869; een Oranjerie met o.a. bijzondere cactussen; een ontvangstkas met terras; prachtige borders. Oase van rust.
BeetsterzwaagTheetuin
-
Overtuin Lycklamahuis
Overtuin LycklamahuisPark tegenover het Lycklamahuis, tegenover Hoofdstraat 80, Beetsterzwaag.
BeetsterzwaagPark/Tuin
Gebouwd rond 1825, staat dit monumentaal pand in het hartje van Beetsterzwaag en is zonder twijfel een imposant gebouw. Dit gebouw werd in opdracht gesticht door Catharina Johanna Aebinga van Humalda en had oorspronkelijk maar één woonlaag.
Het Lycklamahuis in Beetsterzwaag kent een bijzonder verhaal. Hiervoor moeten we terug naar het jaar 1824. In dat jaar werd dit huis gesticht voor de weduwe van grietman Reinhard baron van Lynden. Dezelfde van lynden stierf in 1819. Op dat moment had het huis maar een enkel woonlaag. De grote verbouwing van het huis begon pas toen de volgende eigenaar en tevens grietman, jonkheer Jan Anne Lycklama à Nijeholt woonde. Hij woonde vanaf 1836 tot zijn overlijden in 1891. In 1857 bouwde hij een bovenverdieping en liet hij tevens ook een koetshuis aanleggen. Lycklama bleef verder sleutelen in en rondom het huis. Er werden tuinen aangelegd aan de achterzijde en aan de overkant van het huis. Vanaf 1917 kreeg dit huis dan de bekende naam: Lycklamahuis. En staat dit prachtige woning te pronken in de drukke winkelstraat van Beetsterzwaag.
In het bezit van de gemeente Opsterland, is de benedenkamer van het huis tegenwoordig als gemeentehuis toegankelijk.
- De donderdagavondlezingen bij de Tinco Lycklama tentoonstelling worden gehouden in het Lyklamahuis. daarbuiten is het Lyklamahuis niet open voor bezichtiging.
- Afstand tot jouw locatie:
Vergelijkbare plaatsen
Bekijk alles-
Galerie Autrevue
Galerie AutrevueDe àndere kijk op kunst. Belééf (sur)realistische kunst op 100 m2. Laat je verrassen op de Woudsterweg 4, Heerenveen.
Heerenveen -
Parklandschap Oranjewoud
Parklandschap OranjewoudOok Friesland heeft koninklijke bossen, te vinden rondom het dorp Oranjewoud, ten oosten van Heerenveen.
Oranjewoud -
Tolbrugschans
TolbrugschansDe Tolbrugschans is een verdedigingswerk dat in 1580 is gebouwd als onderdeel van de Friese Waterlinie. Momenteel is er op deze plek een recreatiebedrijf gevestigd met dezelfde naam, je ziet nog wel de hoogteverschillen in het terrein.
Oudehorne -
De Scheper
De ScheperEen andere gebruikelijke benaming voor schaapherder is “scheper”. Appelscha hield al in zeer oude tijden schapen en schaapskuddes werden geleid door s...
Appelscha -
Galerie Kawoosh
Galerie KawooshIn de galerie en het atelier van Sattar Kawoosh zie je schilderijen met het thema liefde, waarin Jugendstil met oosterse invloed samenkomen. Openingstijden: op afspraak.
Drachten -
Kapel Tinco Lycklama à Nijeholt
Kapel Tinco Lycklama à NijeholtOp het kerkhof bij de Katholieke kerk van Wolvega vind je de kapel boven de grafkelder van jonkheer Tinco Lycklama à Nijeholt en zijn vrouw Juliana thoe Schwartsenberg en Hohenlansberg.
Wolvega -
Landgoed Oranjewoud
Landgoed OranjewoudEen unieke locatie waar wij sinds 2012 op een prachtig landgoed in een landelijke en bosrijke omgeving op een fantastische manier zakelijke bijeenkomsten faciliteren.
Oranjewoud -
Ons Huis (armenhuis)
Ons Huis (armenhuis)Het Armenhuis in Beetsterzwaard is een prachtig bewaard huis en werd rond 1835 gebouwd. Het huis met een roerig verleden, wordt tegenwoordig in gebruik genomen als repetitielokaal door muziekvereniging Euterpe onder de naam ''Ons Huis''.
Beetsterzwaag
Routes in de buurt
-
Drachten - Beetsterzwaag - Olterterp - Ureterp | Bonifatius Kloosterpad: rondje 8
Drachten - Beetsterzwaag - Olterterp - Ureterp | Bonifatius Kloosterpad: rondje 8(27.2 km)Drachten -
Nij Beets - Olterterp | Koningspad XL: etappe 9
Nij Beets - Olterterp | Koningspad XL: etappe 9(16.2 km)Nij Beets -
Fietsrondje De Veenhoop - Beetsterzwaag - Drachten
Fietsrondje De Veenhoop - Beetsterzwaag - Drachten(74.4 km)De Veenhoop