Breebergschans
Waskemeer
De Breebergschans maakte honderden jaren geleden deel uit van de Friese Waterlinie. Helaas is er nu niets meer te zien van de schans.
Tijdens de Tachtigjarige oorlog stond op deze plek aan de Schansdijk de Breebergschans.
Deze schans maakte deel uit van de Friese Waterlinie - gebouwd in opdracht van Friese stadhouder Willem Lodewijk - en moest invallen van de Spanjaarden weren.
De tien schansen die door de Friezen werden gebouwd, hebben hun nut bewezen: het is de Spanjaarden niet gelukt hun aanval naar het noorden door te zetten.
Helaas is er nu niets meer te zien van de schans. We moeten het doen met verhalen. En er staat nog een bordje aan de Schansdijk als herinnering.
In 1925 is er een opgraving geweest waaruit blijkt dat hier verderop ook een galgenberg moet zijn geweest, een plek waar misdadigers en heidenen aan de galg werden opgehangen.
Deze schans is gelegen aan de fietsroute Friese Waterlinie I.
- Afstand tot jouw locatie:
Vergelijkbare plaatsen
Bekijk alles-
Zwartendijksterschans
ZwartendijksterschansDe Zwartendijksterschans is misschien wel de best bewaarde schans van de Friese Waterlinie. Net als vele andere verdedigingswerken werd deze schans tijdens de Tachtigjarige oorlog gebruikt om de Spanjaarden tegen te houden.
Een-West -
Schans Frieschepalen
Schans FrieschepalenTijdens de Tachtigjarige oorlog werden er in 1593 door stadhouder Willem Lodewijk drie schansen in Zuidoost Friesland opgeworpen. Eén daarvan is die van Frieschepalen.
Frieschepalen -
Bekhofschans
BekhofschansOp een schilderachtige plek ten zuiden van het dorp Oldeberkoop - aan rivier de Linde - is de Bekhofschans te vinden. Een verdedigingswerk dat onderdeel was van de Friese waterlinie.
Oldeberkoop -
De Friese Waterlinie
De Friese WaterlinieIn Oldeberkoop maak je kennis met de schansen van de Friese waterlinie: versterkingen in het landschap die kort na 1580 werden opgeworpen om de vijand te keren met behulp van water.
Oldeberkoop -
Sterrenschans
SterrenschansDe sterrenschans is een historisch verdedigingswerk uit de achttiende eeuw dat in 1991 werd herontdekt. Vermoedelijk werd de schans gebruikt voor militaire oefeningen en is deze in de oorlogen nooit ingezet.
Bakkeveen -
Kuinderschans
KuinderschansVroeger lag het Overijsselse Kuinre aan het water van de Zuiderzee, al in de twaalfde eeuw werd hier een burcht gebouwd. De Kuinderschans kwam er in 1581 om Friesland te beschermen tegen het Spaanse leger.
Kuinre -
Slijkenburgerschans
SlijkenburgerschansVan de Slijkenburgerschans is helaas niets meer te zien. In 1993 is er een monument en een kanon in de berm bij een boerderij geplaatst, ter nagedachtenis aan de schansentijd.
Slijkenburg -
Schoterschans
SchoterschansDe voormalige Schoterschans - ook wel de Tjongerschans genoemd - werd in 1580 gebouwd op de fundering van het verlaten klooster in Oudeschoot.
Oudeschoot -
Blessebrugschans
BlessebrugschansDe Blessebrugschans werd tijdens de Tachtigjarige oorlog gebouwd op een strategische plek aan rivier De Linde, in de vorm van een ster.
De Blesse
Routes in de buurt
-
Donkerbroek - Bakkeveen - Haulerwijk | Stellingenpad: etappe 10
Donkerbroek - Bakkeveen - Haulerwijk | Stellingenpad: etappe 10(28.1 km)Donkerbroek -
Wijnjewoude-Lippenhuizen | Bonifatius Kloosterpad: etappe 7
Wijnjewoude-Lippenhuizen | Bonifatius Kloosterpad: etappe 7(21.5 km)Wijnjewoude -
De Wilp-Wijnjewoude | Bonifatius Kloosterpad: etappe 6
De Wilp-Wijnjewoude | Bonifatius Kloosterpad: etappe 6(16.2 km)De Wilp -
Roadtrip Wereldreis door Het Andere Friesland
Roadtrip Wereldreis door Het Andere Friesland(68.0 km)Elsloo