Monument ‘It Petgat’
Blesdijke
It Petgat was in de tweede wereldoorlog een strafkamp voor Joden die zich schuldig maakten aan delicten. Hier is sinds 2003 een monument geplaatst om deze mensen te herdenken.
Neem alvast een kijkje
- Open popup met vergrote afbeelding Monument It Petgat
- Open popup met vergrote afbeelding Monument It Petgat
Ook in Blesdijke zijn er nog enkele sporen te vinden die de tweede wereldoorlog er achtergelaten heeft. Zo ook het Joodse strafkamp It Petgat. Het kamp diende als verblijf voor Joden die zich in de werkkampen schuldig maakten aan delicten, delicten als opruiing en weglopen waren in de ogen van de Duitse bezetting ernstig genoeg om ze hierheen te sturen. De regels waren hier strenger en het versturen en ontvangen van post was bijna niet mogelijk. De Joodse mensen werden onder begeleiding van Duitse soldaten en honden begeleid naar hun werk. Het kamp heeft maar liefst 4 maanden als strafkamp gediend en bood ruimte aan 75 mannen. De nacht van 2 op 3 oktober 1942 werd het kamp ontruimd en werden alle Joodse gevangen werden afgevoerd naar kamp westerbork onder het mom van gezinshereniging. Het kamp was toegankelijk via een lang zandpad. Het kamp bestond uit pomphuis omringd door een grote woonbarak met meerdere slaapzalen, een wasplaats, een kantine, een keuken barak, een transformatorhuisje en een woning voor de beheerder. Na de tweede wereldoorlog werd het kamp gebruikt om er de leden van de Nederlandse politieke partij “Nationaal-Socialistische Beweging” onder te brengen. Alle barakken zijn in de jaren vijftig afgebroken en tegenwoordig zijn er alleen nog enkele resten van fundamenten te vinden. Op 25 april 2003 heeft Sjaak Stibbe, een oud-bewoner van het kamp, een monument aan de Nijksweg onthuld. Dit monument is tot de dag van vandaag nog steeds te bewonderen.
- Afstand tot jouw locatie:
Hier vind je Monument ‘It Petgat’
Monument Joods Werkkamp It PetgatNijksweg 34
8398 ER Blesdijke Plan je route
vanaf jouw locatie
Vergelijkbare plaatsen
Bekijk alles-
Zwartendijksterschans
ZwartendijksterschansDe Zwartendijksterschans is misschien wel de best bewaarde schans van de Friese Waterlinie. Net als vele andere verdedigingswerken werd deze schans tijdens de Tachtigjarige oorlog gebruikt om de Spanjaarden tegen te houden.
Een-West -
Reuzen van Akkrum
Reuzen van AkkrumDe sage over de reuzen Kromme Knilles en Manke Meine: zo is Akkrum aan z'n naam gekomen. Er staat een reuzen-monument langs de waterkant. Nog steeds viert Akkrum ieder jaar in mei 'Reuzedei'; een spektakel op en rond het water van de Boorne.
Akkrum -
De Scheper
De ScheperEen andere gebruikelijke benaming voor schaapherder is “scheper”. Appelscha hield al in zeer oude tijden schapen en schaapskuddes werden geleid door s...
Appelscha -
Kerk op de Hoogte
Kerk op de HoogteDeze historische kerk in Wolvega werd in 1646 gebouwd op een plek waar eerst een oudere kerk stond. Dit rijksmonument werd gebouwd op een terp, in volksmond “de Kerk op de Hoogte'' genoemd.
Wolvega -
Tolbrugschans
TolbrugschansDe Tolbrugschans is een verdedigingswerk dat in 1580 is gebouwd als onderdeel van de Friese Waterlinie. Momenteel is er op deze plek een recreatiebedrijf gevestigd met dezelfde naam, je ziet nog wel de hoogteverschillen in het terrein.
Oudehorne -
Schans Frieschepalen
Schans FrieschepalenTijdens de Tachtigjarige oorlog werden er in 1593 door stadhouder Willem Lodewijk drie schansen in Zuidoost Friesland opgeworpen. Eén daarvan is die van Frieschepalen.
Frieschepalen -
Blessebrugschans
BlessebrugschansDe Blessebrugschans werd tijdens de Tachtigjarige oorlog gebouwd op een strategische plek aan rivier De Linde, in de vorm van een ster.
De Blesse -
Bonifatiuskerk Oldeberkoop
Bonifatiuskerk OldeberkoopDe Bonifatiuskerk vind je middenin het prachtige dorpje Oldeberkoop. Deze kerk behoort tot de oudste van Zuidoost Friesland, de oudste delen zijn waarschijnlijk rond het jaar 1125 al gebouwd. De huidige gemetselde toren dateert uit de 17e eeuw.
Oldeberkoop -
Schoterschans
SchoterschansDe voormalige Schoterschans - ook wel de Tjongerschans genoemd - werd in 1580 gebouwd op de fundering van het verlaten klooster in Oudeschoot.
Oudeschoot
Routes in de buurt
-
Eetbaar Fryslân: rondje Zuidelijke Wouden
Eetbaar Fryslân: rondje Zuidelijke Wouden(66.0 km)Wolvega -
Ossenzijl - Wolvega | Stellingenpad: etappe 7
Ossenzijl - Wolvega | Stellingenpad: etappe 7(13.5 km)Ossenzijl -
Driewegsluis | fietsen langs de Turfroute
Driewegsluis | fietsen langs de Turfroute(63.3 km)Nijetrijne