Ga naar inhoud
MAP

Wintersporten in Zuidoost Friesland

Door de aanwezigheid van ijsstadion Thialf is Zuidoost Friesland in ieder geval dé wintersportbestemming in eigen land. Maar er is meer. Wat dacht je van sleeën vanaf de Kale Duinen bij Appelscha? Of schaatsen op het natuurijs van de Jan Durkspolder in de Alde Feanen? Winterkamperen met tent, caravan of camper? Ook een aanrader: lekker winterwandelen. En daar hoeft niet eens (veel) sneeuw voor te liggen.

Lees hier de wintergids van Het Andere Friesland!

IJsstadion Thialf

Waarschijnlijk het bekendste ijsstadion ter wereld: Thialf Heerenveen. De plek waar veel bekende schaatsers gouden medailles hebben behaald: Rintje Ritsma, Ireen Wüst en Sven Kramer zijn zomaar een paar namen van schaatsers die toptijden hebben geschaatst in dit ijspaleis. Maar zij zijn zeker niet de enigen. Wat dacht je van Jutta Leerdam, Antoinette Rijpma - de Jong en Kjeld Nuis? Zij zijn de favorieten van nu!

Kom je een keer kijken? Genieten van de uitzinnige sfeer in het ijspaleis? Koop een ticket voor een staanplaats in de 'Sven Kramer Bocht' of de 'Ireen Wüst Bocht', dan sta je tussen de harde kern en de dweilorkesten je schaatshelden toe te juichen. 

Ben je zelf een schaatser? Kom dan vrij schaatsen op de 400-meter baan van topkwaliteit. Voor kinderen is er een speciale krabbelbaan van 30x30 meter.

Ook cool; een curling of icebyk clinic!

Lees meer
Sportstad Heerenveen Thialf

De kraamkamer van schaats­legen­den, de concertzaal van uitzinnige schaatsfans

Website van Thialf - Heerenveen

Schaatsen op Natuurijs

Als er ergens gauw op natuurijs geschaatst kan worden, is het wel op het ondergelopen land van de Jan Durkspolder in natuurgebied de Alde Feanen.

Daarnaast zijn er een aantal natuurijsbanen in Het Andere Friesland te vinden. Voor een mooie 400-meterbaan in de openlucht kun je naar Oosterwolde, Steggerda, Nijelamer, Rottevalle, Drachten, Drachtstercompagnie, Bantega en Munnekeburen. Dussss.... schaatsen uit het vet en op naar Het Andere Friesland!

Check het ijs
Schaatsen natuurijs ondergaande zon Schaatsen kind valt

Wat een feest: mooi voor de wind schaatsen, en dan tegen de wind in terug ploeteren

Age Veldboom - IJsclub Lyts Begjin

Opwarmen in de sauna

In de koude wintermaanden is het belangrijk om af en toe lekker op te warmen. 

Neem bijvoorbeeld Het Friese Woud in Boijl. Hier vind je verschillende sauna's zoals een Kota-sauna en een blokhut sauna, een binnen- en buitenzwembad, een beauty- en massagesalon, een Hammam en Rhassoul ruimte.

Laat je onderdompelen in een gevoel van warme weldaad...

Reserveer direct
Sauna Tjaarda Wellness arrangement massage

Het saunacomplex behoort niet tot de grootste maar zeker wel tot de meest verzorgde

Gastenboek Sauna Het Friese Woud - Boijl

Winterwandelen in Het Andere Friesland

Korte wandelroutes

Absolute aanraders voor relatief korte wandelroutes zijn de beleefroutes Tante Marijke en In adellijke voetsporen. Met behulp van de app Izi.travel kun je gedurende deze route luisteren naar Jort Kelder, die je alles vertelt over de adel in Friesland. 

Winterwandelen en wellness

Weekendje weg in de winter? Kies voor een hotel met wellness. 

's Ochtends een stevige wandeling door de bossen en daarna met rode appelwangetjes de wellness in! Geniet van een warm zwembad, de Finse sauna of een heerlijk hotstone behandeling.

Tenslotte de dag eindigen met een glaasje berenburg bij de haard; we kunnen het je warm aanbevelen. 

Bijvoorbeeld in Oranjewoud bij hotel Tjaarda, in Beetsterzwaag bij landgoed Lauswolt of in Oldeberkoop bij hotel Lunia kun je uitermate goed ontspannen. 

 

Zwembad Lauswolt luxe Winter wandeling Lauswolt

Hotels met wellness

Je moet wat als de wind nooit meer uit noordoost waait

Website van hotel Lunia - Oldeberkoop

Winterkamperen

Heb je er wel eens aan gedacht om in de winter te gaan kamperen? Ja, dat kan in een tentje, als je echt een geoefende kampeerder bent. En wie echt een durfal is kan zelfs in een hangmat komen kamperen! Voor wie dat allemaal net iets te avontuurlijk is, is kamperen in een caravan of camper natuurlijk ook gewoon een goed idee.

In Zuidoost Friesland zijn er verschillende campings en camperplaatsen die het hele jaar door geopend zijn en waar je dus ook in de winter terecht kunt. Let wel op: bij sommige campings en camperplaatsen is het sanitairgebouw in de winter gesloten.

Ga je met de camper? Doe dan eens de Camperroute Wereldreis!

"Heerlijk, in een tent slapen als het vriest."

Remco de Vries, in interview met Omrop Fryslân

Breng een bezoek aan De Tocht

Kom je ook een weekendje naar Friesland om deze musicalsensatie te beleven en je helemaal onder te dompelen in ijssferen?

In deze spectaculaire theaterbeleving beleef je het avontuur van vijf voormalige schaatsvrienden. In hun jongere jaren deden ze elkaar een belofte: als De Tocht er komt, dan schaatsen we hem samen uit. Door de jaren heen zijn ze elkaar echter uit het oog verloren maar nu De Tocht er komt, maakt belofte schuld. Er blijkt echter veel meer op het spel te staan dan alleen het kruisje, zeker aangezien één van de vrienden een geheim bij zich draagt.

De musical vindt plaats in een gloednieuw theater met een 360º ijsvloer van tweeduizend vierkante meter. Een spektakel van formaat!

Bezoek De Tocht

Meer activiteiten deze winter!

Heb jij deze winter doorgebracht in Het Andere Friesland voor je Andere Wintersport? Genoten van mountainbiken door de bossen, kamperen in de kou of wild gespot? Laat het weten door je foto's te posten op Instagram met de hashtag #hetanderefriesland