Oude School
Appelscha
Het is 1875 als timmerman Eisinga uit Gorredijk start met de bouw van deze school met onderwijzerswoning. Kostprijs 11.498 gulden. Vanaf 1886 stond hier de Openbare Lagere school van Appelscha-Boven, lang een van de oudste schoolgebouwen van de...
Het is 1875 als timmerman Eisinga uit Gorredijk start met de bouw van deze school met onderwijzerswoning. Kostprijs 11.498 gulden. Vanaf 1886 stond hier de Openbare Lagere school van Appelscha-Boven, lang een van de oudste schoolgebouwen van de gemeente Ooststellingwerf. In 1910 telde de school 120 leerlingen. Nauwelijks voorstelbaar: gemiddeld 60 leerlingen per lokaal! Het duurde nog tien jaar (1920) aleer de omvang van het gebouw werd vergroot met een lokaal wegens dat aantal leerlingen. Dat verklaart ook de toenmalige ruime fietsenstalling voor 100 fietsen achter de school “Appelscha-boven”.
De kleuters werden in eerste instantie door de ouders naar de kleuterschool in Appelscha gebracht. Daarna gingen ze met de gewone lijndienst naar het dorp en waar ze door de leerkracht van de bushalte naar de kleuterschool werden begeleid. In het begin van 1970 kwam de “kleuterbus” de kleuters halen en brengen.
In 1984 werd de school een basisschool voor leerlingen van 4 t/m 12 jaar. De kleuters bleven vanaf toen in Appelscha-Boven.
Eveneens in het tweede deel van de 20e eeuw daalde het aantal leerlingen drastisch. Deze trend zette zich door na de eeuwwisseling. Ondanks de noodgreep in 2009 om de school “De Kameleon” te noemen (met het argument dat de school niet alleen voor kinderen uit de buurt was), moest de roemruchte oude school van Appelscha-Boven aan het eind van het schooljaar 2009-2010 na ruim 143 jaar uiteindelijk sluiten.
Lichtfontein
Via een veiling werd het schoolgebouw eigendom van de uitbaters van De Lichtfontein. De Lichtfontein werd hier geopend in 2011. Het is een sfeervol cursus- en opleidingscentrum, waar onder meer yoga, intuïtieve ontwikkeling en sacrale dans gegeven wordt. Het betreft een Centrum voor Levenskunst, waar regelmatig een concert wordt gegeven en waar meditatielessen, therapieën en massages gegeven worden, enz.. Naast dit alles is er een winkeltje in kleding, sieraden en wierook gevestigd en voeren zij een Bed & Breakfast.
- Afstand tot jouw locatie:
Vergelijkbare plaatsen
Bekijk alles-
Bolsward (Boalsert)
Bolsward (Boalsert)Bolsward is qua Elfstedenbegrippen een grotere stad met diverse winkels, restaurants en mooie bezienswaardigheden.
Bolsward -
Van Harenstraat 64
Van Harenstraat 64In 1951 overleed de laatste bewoonster van “Sickengastate’ Mejuffrouw Jeanette Aleida Sickenga, Officier in de Orde van Oranje, op de leeftijd van 100...
Wolvega -
Zuivelfabriek De Landman
Zuivelfabriek De LandmanVan turf naar boter<br /> De toepassing op grotere schaal van kunstmest in de loop van de 19e eeuw werd mogelijk via de nieuwe vaarwegen. Het bracht d...
Appelscha -
Kiesrechtbijeenkomst bij Het Meer
Kiesrechtbijeenkomst bij Het MeerIn 1890 vond er een bijeenkomst plaats bij Het Meer in Heerenveen. De belangstelling was groot, er kwamen toen 15.000 mensen vanuit het land naar de bijeenkomst. Landarbeider Imke Klaver had Domela horen spreken. Maar was Domela die dag wel aanwezig?
Heerenveen -
Peter Stuyvesant
Peter StuyvesantPeter Stuyvesant is naar alle waarschijnlijkheid in Peperga (gemeente Weststellingwerf) geboren. Deze Friese koloniale bestuurder wordt in de volksmon...
Wolvega -
Franeker (Frjentsjer)
Franeker (Frjentsjer)Elfstedenstad Franeker is een boeiende stad met haar rijke universiteitsverleden. Jarenlang werd deze stad bewoond door vele studenten. Daaronder waren bekende namen als Descartes.
Franeker -
Voormalig klooster Sinaï
Voormalig klooster SinaïIn het piepkleine dorpje Sigerswâld, net onder Garyp, werd ooit het klooster Sinaï gesticht door vijf uit Noord-Holland gevluchte nonnen.
Sigerswald -
Bakkeveen (Bakkefean)
Bakkeveen (Bakkefean)Door al het aanwezig natuurschoon rondom Bakkeveen is het dorp een echte toeristische trekpleister.
Bakkeveen -
Mardiek, Fochteler Verlaat met Sluiswachterswoning en de Compagnonslaan
Mardiek, Fochteler Verlaat met Sluiswachterswoning en de CompagnonslaanDe aanleg van het Fochtelooërverlaat en de geschiedenis van het huidige Singelfietspad.MardiekVerderop, voorbij dit sluisje, bij de straatnamenbordjes...
Fochteloo -
Hindeloopen (Hylpen)
Hindeloopen (Hylpen)Hindeloopen is een erg pittoresk Elfstedenstadje aan het IJsselmeer in Zuidwest Friesland. Zelden zie je zo'n sfeervol haventje.
Hindeloopen
Routes in de buurt
-
Historische wandel-/fietsroute RAAF-dorpen
Historische wandel-/fietsroute RAAF-dorpen(65.0 km)Appelscha -
Insta-hotspot autoroute Zuidoost Friesland
Insta-hotspot autoroute Zuidoost Friesland(106.0 km)Heerenveen -
Westervelde - Appelscha | Stellingenpad: etappe 12
Westervelde - Appelscha | Stellingenpad: etappe 12(25.2 km)Westervelde -
Fietsroute uitkijktorens Zuidoost Friesland
Fietsroute uitkijktorens Zuidoost Friesland(100.0 km)Ravenswoud