Kerk Siegerswoude
Siegerswoude
De huidige kerk is een wederopbouwkerk uit 1949. Voorheen stond er een kerk welke rond 1220 moet zijn gebouwd en afgebroken is in 1909. Van de kloostermoppen van de oude kerk is een baarhuisje gebouwd.
Siegerswoude ontstond op een plek in het midden van Bakkeveen en Frieschepalen. In de Middeleeuwen was hier een uithof van een klooster.
Kloosters hadden in die tijd veel invloed op de omgeving en vestigden hun uithoven, ook wel kloosterboerderijen, in verschillende plaatsen. Soms om in het gebied veen af te graven, of om schapen te houden, of iets te verbouwen. De uithof die hier stond was onderdeel van het klooster in het dorp Smalle Ee.
De huidige kerk - zonder toren - is een wederopbouwkerk uit 1949. Voorheen stond er een kerk die rond 1220 moet zijn gebouwd en afgebroken is in 1909. Die kerk was zo verouderd dat het verhaal gaat dat er geen potten, pannen en emmers genoeg waren om het lekkende water op te vangen...
De Friese kloosterorden hadden in de 12e eeuw contact met het verre Italië en leerden van hen de baksteentechniek. Een aantal van deze bakstenen, de ‘kloostermoppen’ van de oude kerk, zijn bewaard gebleven. Op het kerkhof is in 1914 een baarhuisje gebouwd van deze stenen, dat staat er nog steeds.
In 2012 zijn tientallen stoofkuilen gevonden op de begraafplaats bij deze kerk. Deze komen uit de Middensteentijd (10.000 tot 5.000 voor Christus). Jagers en verzamelaars gebruikten de kuilen om voedsel te bereiden. Zij vestigden zich echter niet permanent op deze plek.
- Afstand tot jouw locatie:
Vergelijkbare plaatsen
Bekijk alles-
Doarpstsjerke Rottevalle
Doarpstsjerke RottevalleDe voormalige hervormde kerk staat op een verhoogd kerkhof. Binnen in de kerk valt op dat er veel licht in de kerk binnenvalt. Dat geeft het interieur van de kerk een aangename sfeer.
Rottevalle -
Kapelle van Haskerdijken
Kapelle van HaskerdijkenDe kapelle van Haskerdijken is een oud kerkje dat er al eeuwen staat. Vroeger was het een kapel dat bij een klooster hoorde, vandaar dat het nu nog steeds De Kapelle wordt genoemd.
Haskerdijken -
Kerk Nieuweschoot
Kerk NieuweschootDit kerkje onder de rook van Heerenveen fungeert tegenwoordig als aula van het naastgelegen uitvaartcentrum. Het is rustig gelegen en combineert oorsp...
Nieuweschoot -
Piterkerk Lippenhuizen
Piterkerk LippenhuizenDe Piterkerk is een karakteristieke en onlangs geheel gerestaureerde kerk in het centrum van Lippenhuizen. In de middeleeuwen verrees de kerk op een hoogveenpakket van enkele meters dik dat elders in het dorp verdwenen is.
Lippenhuizen -
De Schutse Appelscha
De Schutse AppelschaAppelscha in de 13e eeuw bestond uit de vier boerengemeenschappen Boerestreek, Aekinga, Terwisscha en de Bult. In die tijd waren kerkbelijdenissen Roo...
Appelscha -
Fresco in de Sint Martinuskerk
Fresco in de Sint MartinuskerkIn de Sint Martinuskerk in Boazum is bij een restauratie een bijzondere fresco ontdekt. De uit de 12e eeuw stammende kerk vertoont een afbeelding van een baardloze Jezus. Zeer bijzonder. De kerk zelf is één van de oudste Romaanse kerken in Friesland.
Boazum -
Hervormde Kerk Jubbega-Schurega
Hervormde Kerk Jubbega-SchuregaDe Hervormde Kerk Jubbega-Schurega werd in 1734 opgericht met steun van grietman Martinus van Scheltinga, waarvan het familie wapenschild nog steeds zichtbaar is boven de ingang.
Jubbega -
Terbandster Tsjerke Terband
Terbandster Tsjerke TerbandIn 1843 kreeg de Terbandster tsjerke zijn huidige neoclassistische kerkvorm met sierlijke rondbogen en pilasters. Voorheen werd de kerk Rotondekerk genoemd, vanwege de ligging aan een rotonde bij de snelweg, het klaverblad bij Heerenveen.
Terband -
Trefkerk Appelscha
Trefkerk AppelschaTer vervanging van een in 1903 afgebrande kerk (uit 1869) die gewijd was aan Nicolaas, werd in 1903 een recht gesloten zaalkerk gebouwd naar plannen v...
Appelscha -
St. Hippolytuskerk Olterterp
St. Hippolytuskerk OlterterpRomantisch kerkje met klokkenstoel, in de bosrand gelegen, vlakbij Beetsterzwaag, dateert uit 1500 met een toren uit 1744. Behoort aan de Stichting Alde Fryske Tsjerken en is vooral als concertzaal, expositieruimte, en trouw- of rouwlocatie in gebruik.
Olterterp
Routes in de buurt
-
Insta-hotspot autoroute Zuidoost Friesland
Insta-hotspot autoroute Zuidoost Friesland(106.0 km)Heerenveen -
Ureterp - Bakkeveen | Koningspad XL: etappe 11
Ureterp - Bakkeveen | Koningspad XL: etappe 11(12.3 km)Ureterp -
Fietsroute uitkijktorens Zuidoost Friesland
Fietsroute uitkijktorens Zuidoost Friesland(100.0 km)Ravenswoud -
Donkerbroek - Bakkeveen - Haulerwijk | Stellingenpad: etappe 10
Donkerbroek - Bakkeveen - Haulerwijk | Stellingenpad: etappe 10(28.1 km)Donkerbroek