Ga naar inhoud
MAP

Museum Oold Ark

Makkinga

Van zaaiviool tot boterkarn

Museum Oold Ark te Makkinga

Museum van handgereedschappen uit de periode 1880 tot 1960.

De basis van de collectie van het museum is gelegd door Albert Mulder, die vele jaren oude gereedschappen verzamelde. Over het gereedschap en de beroepen publiceerde hij verschillende boeken, die in het museum ter inzage liggen.

In museum Oold Ark vind je een collectie oud handgereedschap; veelal vernuftig gemaakt met alleen dat materiaal dat de ambachtsman zich kon veroorloven en de kennis die op dat moment voorhanden was. Je ziet aan het soms behoorlijk versleten gereedschap het zware werken ervan af! Veel lichamelijke inspanning, lange werkdagen en dat alles onder soms armoedige omstandigheden. Maar ook zie je de drang van de mens in de ontwikkeling van gereedschappen terug: beter materiaalgebruik, verfijndere krachtoverbrenging met als gevolg betere eindresultaten met minder krachtsinspanning.

Het museum geeft op een leuke manier een beeld van veel verschillende ambachten zoals die vroeger onder anderen in de Stellingwerven werden uitgeoefend: de wagenmaker, de smid, de schoenmaker, de timmerman enzovoort. De gereedschappen zijn tentoongesteld in kleine werkplaatsen, zodat je een goed beeld krijgt van het ambacht. Je ziet het gereedschap niet alleen, maar kunt sommige gereedschappen ook uitproberen. Regelmatig is er een wisseltentoonstelling in het museum. Een goede reden om nog een keer terug te komen.

Afstand tot jouw locatie:

Hier vind je Museum Oold Ark

Lyclamaweg 15 B
8423 TC Makkinga
Plan je route

vanaf jouw locatie

Toon resultaten