Alle locaties in Zuidoost Friesland
770 resultaten
-
Grand Canal
Grand CanalIn het prachtige Oranjewoud ligt museum Belvédère. Het gebouw, ontworpen door Eerde Schippers is dwars op het water van de Prinsenwijk gebouwd. In het museum heb je een geweldig uitzicht over het Grand Canal. Het museum Belvédère werd in 1703 ontworpen.
Oranjewoud -
Het Groene Kruis
Het Groene KruisEen kruisvereniging is in Nederland een particuliere vereniging gericht voor het geven van voorlichting op het terrein van volksgezondheid, de bevorde...
Appelscha -
Mardiek, Fochteler Verlaat met Sluiswachterswoning en de Compagnonslaan
Mardiek, Fochteler Verlaat met Sluiswachterswoning en de CompagnonslaanDe aanleg van het Fochtelooërverlaat en de geschiedenis van het huidige Singelfietspad.MardiekVerderop, voorbij dit sluisje, bij de straatnamenbordjes...
Fochteloo -
Delleboersterheide
DelleboersterheideDe Delleboersterheide is 195 hectare groot. In dit gebied is de Catspoele te vinden, dit is een bijzonder mooi ven. De tweede belangrijke locatie is d...
Oldeberkoop -
Boutique hotel 't Gerecht
Boutique hotel 't GerechtUniek & Eigentijds. De 15 nieuwe en unieke kamers van Boutique Hotel ’t Gerecht geven u het gevoel van thuiskomen in luxe tijdens uw bezoek aan het centrum van Heerenveen.
Heerenveen -
Ravenswoud
RavenswoudDe naam Ravenswoud is een verwijzing naar het Ravensmeer dat er ooit was, en de bosrijke omgeving. Pas in 1952 kreeg het dorpsstatus.
Ravenswoud -
Zalencentrum De Buorskip
Zalencentrum De BuorskipLocatie voor de lezingen bij de tentoonstelling 'Van Lyndens Erfenis'
Beetsterzwaag -
B&B Singelstate
B&B SingelstateLandelijk gelegen B&B in Gorredijk
Gorredijk -
Kasteel Olt Stoutenburght
Kasteel Olt StoutenburghtAl sinds 1990 werkt Gregorius Halman aan het bouwwerk van zijn leven; een heus kasteel dat de naam Olt Stoutenburght draagt.
Blesdijke -
Bezetting Blessebrug door N.B.S.
Bezetting Blessebrug door N.B.S.
Op 8 april 1945 klonken op Radio Oranje de woorden “De fles is leeg”. Dit codebericht was het startsein voor het verzet om zesendertig uur later te beginnen met het onklaar maken van bruggen, wegen en spoorlijnen. Het Friese verzet gaf massaal gehoor aan deze oproep.
Zodra de geallieerde voorhoede in de buurt kwam, werd het gewapende verzet ook ingezet om de opmars van die geallieerden te ondersteunen. En dat betekende soms dat er juist ook bruggen bezet moesten worden in plaats van onklaar gemaakt. Eén van die acties vond plaats in de gemeente Weststellingwerf.Op 12 april 1945 naderde de Canadese voorhoede het dorp De Blesse. De plaatselijke sectie van de Nederlandse Binnenlandse Strijdkrachten (N.B.S.) kreeg van de verzetsleiding de opdracht om de spoorbrug en verkeersbrug (de Blessebrug) over de Linde te verkennen en indien mogelijk te bezetten.
Deze bruggen waren belangrijk voor behoud van het tempo van de Canadese opmars. Mede daarom werden ze ook vaak bewaakt door Duitse militairen. In de meeste gevallen werden de bruggen ook voorzien van explosieven. Hiermee kon de brug worden opgeblazen als de Duitsers zich uiteindelijk toch moesten terugtrekken. De verkenning wees uit dat de Blessebrug werd bewaakt door in totaal circa 10 militairen. De N.B.S. besloot vervolgens 's avonds om de brug van twee kanten aan te vallen. Dankzij verschillende wapendroppingen vanuit de lucht waren de verzetslieden goed bewapend. In het donker gingen de mannen op weg en zij verdeelden zich in drie groepen. Deze posteerden zich uiteindelijk ten noorden en ten zuiden van de brug. Het plan was om de brug op 2:00 uur vanuit het zuiden te bestormen.
Tot hun verbazing werd het vuur niet beantwoord toen zij de brug naderden. De bewakers bleken te zijn verdwenen. Daarmee was de brug onverwacht zonder bloedvergieten in handen van de NBS gevallen. Bovendien bleken er ook nog eens geen explosieven te zijn aangebracht. Nadat de brug was veiliggesteld werd deze bewaakt totdat de Canadezen waren gearriveerd.
Het nieuws van de bezetting van de brug werd dezelfde nacht nog gerapporteerd aan de sectiecommandant. En via andere communicatiemiddelen belandde het nieuws ook bij de Canadezen. Het behoud van de brug vergemakkelijkte en versnelde later op de dag de opmars van de Canadezen.
Op 13 april 1945 zette het verzet in Weststellingwerf de aanval in op twee belangrijke bruggen bij De Blesse over de Linde, waaronder de Blessebrug. Het behoud van de Blessebrug vergemakkelijk en versnelde later op de dag de opmars van de Canadezen.
De Blesse -
Sint Thomaskerk en klokkenstoel Katlijk
Sint Thomaskerk en klokkenstoel KatlijkDe Thomaskerk van Katlijk dateert uit 1525, het is een opvallend kerkje omdat de toren ontbreekt. In plaats daarvan staat er een losstaande dubbele klokkenstoel. Het Sint-Thomasluiden vindt ieder jaar rond oud en nieuw plaats om boze geesten te verjagen.
Katlijk -
Bij De Compagnons
Bij De CompagnonsOvernachten in een unieke en sfeervolle herderswagen gesitueerd in een prachtige Engelse Parktuin. Ontdek de nabijgelegen dorpen, bossen en steden of maak kennis met de aanwezige Artist Residence.
Waskemeer -
De Heeren van het Veen
De Heeren van het VeenHeerenveen is ontstaan op het kruispunt van twee kanalen die werden gegraven op initiatief van drie heren: Van Dekema, Cuyck en Foeyts. Door deze veenbazen kreeg de plaats de naam heeren-van het-veen.
Heerenveen -
Aanlegplaatsen Aldeboarn
Aanlegplaatsen AldeboarnIn Aldeboarn kun je met je boot aanmeren in het centrum van het knusse dorp. Hier vind je voorzieningen als sanitair, walstroom en een watervulpunt. Je betaalt hiergeen liggeld. Je mag hier maximaal drie nachten verblijven.
Aldeboarn -
Nieuwe Noordergemaal
Nieuwe NoordergemaalBij het natuurgebied de Petgatten, in De Veenhoop staat hier het nieuw Noordergemaal. Het gemaal uit 1973 verouderde en moest daarom worden vervangen. Het nieuwe gemaal heeft iets bijzonders, het is namelijk gebaseerd op een Friese kapschuur.
Veenhoop -
Camping Jonkman
Camping JonkmanRustige camping met 15 plaatsen pal gelegen aan de turfroute. Een goede uitvalbasis voor wandel- en fietstochten. Een andere mogelijkheid is om rustig te gaan vissen.
Lippenhuizen -
Ecokathedraal Mildam
Ecokathedraal MildamDe ecokathedraal in Mildam is een werkplek waar mens, plant en dier samenwerken, zonder plan en eindeloos in de tijd. Louis Le Roy is met de bouw begonnen in de jaren 70 van de vorige eeuw en er wordt nog steeds aan doorgebouwd. Eindeloos!
Mildam -
Opsterlandse Compagnonsvaart
Opsterlandse CompagnonsvaartVoor het vervoer van turf begon men in 1630 bij Gorredijk een kanaal te graven: de Opsterlandse Compagnonsvaart. Tussen Gorredijk en Appelscha liggen negen sluizen in de vaart. Dit komt doordat Appelscha ongeveer 12 meter hoger ligt dan Gorredijk!
Donkerbroek -
Executie van tien Nederlandse collaborateurs bij Oldeberkoop
Executie van tien Nederlandse collaborateurs bij Oldeberkoop
In de middag van 12 april werd Oldeberkoop bevrijd door het “D” Squadron van de Royal Canadian Dragoons. Later op de dag werd er in het dorp door hen een tijdelijk hoofdkwartier gevestigd. Vanuit het hoofdkwartier werden de bewegingen van het “D” squadron gecoördineerd. Het was ook de plek waar krijgsgevangenen uit de directe omgeving verzameld werden.
Deze krijgsgevangenen waren vaak Duitsers, maar soms ook Nederlanders die vrijwillig bij de Waffen-SS, het NSKK of bij de Nederlandse Landwacht dienden. Op deze 12e april werden tien van deze collaborateurs onder grote belangstelling het kampement in Oldeberkoop binnengebracht. De haat tegen mensen die met of voor de Duitsers vochten was groot onder het merendeel van de Nederlandse bevolking. Een inwoner van Oldeberkoop beschreef het moment dat de mannen werd binnengebracht: “Het publiek joelde en fluitte, sommigen spuwden en enkelen konden hun handen niet van hen afhouden. Eén ervan kreeg een klap tegen zijn hoofd, dat hij zat te suizebollen.”
Niet veel later werden deze krijgsgevangenen weer weggevoerd. Vermoedelijk met als doel om ze naar een echt gevangenkamp in Vledder te brengen. Maar daar zouden de mannen nooit aankomen. Zij werden alle tien in het Koepelbos net buiten Oldeberkoop zonder enige vorm van proces doodgeschoten.
Lang werd gedacht dat de Canadezen verantwoordelijk waren voor deze onrechtmatige executies. Maar in 1995 werd duidelijk dat de Canadese betrokkenheid minimaal was. Verhalen over betrokkenheid van twee voormalige verzetslieden werden bevestigd toen één van hen bekende de schoten te hebben gelost. Naast hijzelf waren een collega, een Canadese chauffeur en enkele mannen die de graven hadden gedolven bij de executie aanwezig.
Wat precies de directe aanleiding was voor het vermoorden van de Nederlandse collaborateurs en wat de precieze rol was van de twee Nederlanders en de Canadees is nooit helemaal opgehelderd. Er bestaan verschillende lezingen van de gebeurtenissen die aan de schietpartij voorafgingen. De lijken werden uiteindelijk op 14 april in een massagraf aan de rand van de weg begraven. Later zijn deze overgebracht naar de Duitse oorlogsbegraafplaats in Ysselsteyn. Toen zijn ook de namen van de meeste slachtoffers bekend geworden:
Egbert Jan Hommes, Ordnungspolizei
0tto Frikken, Ordnungspolizei
Gerrit Jan Seevinck, Nederlandse Landwacht
Hendrik Dales, Nederlandse Landwacht
Heike Ham, Nederlandse Landwacht
Douwe Jonkman, Nederlandse Landwacht
Bernard Janssen, Nederlandse Landwacht
Arnold Pieter Post, Nederlandse Landwacht
Van twee mannen van de Nederlandse Landwacht kon de identiteit nog niet worden achterhaald.
Op 12 april werden tien gevangengenomen Nederlandse collaborateurs net buiten Oldeberkoop zonder enige vorm van proces doodgeschoten. Lang werd gedacht dat de Canadezen de mannen hadden doodgeschoten.
Oldeberkoop -
TOP Nij Beets
TOP Nij BeetsVanaf Toeristisch Overstap Punt Nij Beets, gevestigd op het parkeerterrein van Openluchtmuseum It Damshûs. kun je zo Het Andere Friesland intrekken!
Nij Beets -
Rustpunt Boijl
Rustpunt BoijlWelkom bij Rustpunt Boijl op de grens van Friesland en Drenthe.<br /> <br /> <br /> <br /> Ons Rustpunt, vlak bij het dorp Boijl, ligt minder dan een...
Boijl -
De Tille
De TilleMethuizen<br /> Op de prachtige rustplektafel van de ABO, net over het bruggetje, staat het nodige over het streekje Methuizen. Dit deel valt onder Oo...
Fochteloo -
Markt23 Drachten
Markt23 DrachtenMarkt23 is een nieuw en eigentijds Grandcafé-restaurant in Drachten. Met een fantastisch interieur en heerlijke gerechten, is Markt23 een echte ontmoetingsplek voor genieters.
Drachten -
Camperplaats de Flint
Camperplaats de FlintTussen Appelscha en Fochteloo ligt Camperplaats de Flint. Deze plek heeft zeer ruime plekken en een weids uitzicht.
Fochteloo