Ons Huis (armenhuis)
Beetsterzwaag
Het Armenhuis in Beetsterzwaard is een prachtig bewaard huis en werd rond 1835 gebouwd. Het huis met een roerig verleden, wordt tegenwoordig in gebruik genomen als repetitielokaal door muziekvereniging Euterpe onder de naam ''Ons Huis''.
Neem alvast een kijkje
Het Armenhuis in Beetsterzwaarg is een prachtig bewaard huis en werd rond 1835 gebouwd. Het huis met een roerig verleden, wordt tegenwoordig in gebruik genomen als repetitielokaal door muziekvereniging Euterpe onder de naam ''Ons Huis''.
Rond 1835 werd het Armenhuis gebouwd ter nagedachtenis van Ypkjen Hillegonda, baronesse van Lynden. Zij is de echtgenote van Johannes Luden Anthz, een rijke heer uit Amsterdam. Mocht je deze sublieme woning in het echt willen bekijken, op de gevelsteen van het huis staan de namen gegraveerd van Ypkjen en Johannes. Er heerste destijds veel armoede onder de bevolking. In ruil voor onderdak en eten, moesten de bewoners van het Armenhuis onder een streng regime leven van een vader en moeder.
Ook waren er twee afdelingen in dat huis, één voor vrouwen en één voor mannen, hierdoor moesten de bewoners van het huis ook gescheiden van elkaar leven. Vanaf 1854 werd de woning herbouwd. De regenten, oftewel de bestuurders van het Armenhuis kwamen bijeen in de regentenkamer. Vanaf 1927 werd het Armenhuis, in gebruik genomen als verenigingsgebouw van de Hervormde Kerk en werd de naam veranderd naar ''Ons Huis''. Sinds 2005 deed de muziekgroep hun intrede in ''Ons Huis'' en hebben ze het huis in gebruik genomen als repetitielokaal voor muziekvereniging Euterpe.
Sinds 2011 is er een kaas-en delicatessewinkel in het voorhuis gevestigd. De bovenwoning van het huis wordt als woonruimte verhuurd aan particulieren.
- Afstand tot jouw locatie:
Vergelijkbare plaatsen
Bekijk alles-
Klokkenstoel Nijeberkoop
Klokkenstoel NijeberkoopHet is het jaar 1722 wanneer tekenaar Jacobus Stellingwerf de kerk van Nijeberkoop tekent. Echter is het niet de kerk die eeuwen later nog van grote w...
NijeberkoopBezienswaardigheid, Monument
Bezienswaardigheid
-
Monument Melkstaking Tweede wereldoorlog
Monument Melkstaking Tweede wereldoorlogDe aanleiding voor de spontane landelijke staking was de bekendmaking op 29 april 1943 dat Nederlandse oud-militairen die gevochten hadden in 1940 zic...
AppelschaMonument
Monument
-
Kapel Tinco Lycklama à Nijeholt
Kapel Tinco Lycklama à NijeholtOp het kerkhof bij de Katholieke kerk van Wolvega vind je de kapel boven de grafkelder van jonkheer Tinco Lycklama à Nijeholt en zijn vrouw Juliana thoe Schwartsenberg en Hohenlansberg.
WolvegaKerk, Monument
Kerk
-
Oorlogsmonument Anarchisten
Oorlogsmonument AnarchistenU staat hier in de buurt van het terrein ‘Tot Vrijheidsbezinning’, waar al vanaf 1931 door de Anarchistische Jongeren Beweging “Pinksterlanddagen” wer...
AppelschaMonument
Monument
-
Manzoni Kunst Galerie
Manzoni Kunst GalerieKleine galerie gespecialiseerd in hedendaagse Italiaanse kunst.
OosterwoldeKunst en Cultuur
Kunst en Cultuur
-
Kerk & Kroeg van Langezwaag
Kerk & Kroeg van LangezwaagKerk van Langezwaag. Gebouwd in 1781 herbergt deze fraaie rijksmonument een historisch verleden. Samen met de socialisten vocht Domela Nieuwenhuis naar 'het land der vrijheid'. Al snel kwam Domela in opspraak bij de mensen van deze kerk.
LangezwaagKerk, Monument
Kerk
-
Nynke & Blom
Nynke & BlomRuimte voor Kunst Galerie | Workshops | Ateliers
GorredijkGalerie, Kunst en Cultuur, Workshop
Galerie
-
Villa Vredewoud
Villa VredewoudIn het historische centrum van Oldeberkoop vindt u het Rijksmonument Villa Vredewoud gelegen in een grote tuin. Er worden 2 gastenverblijven verhuurd: de voormalige tuinderswoning en een Iglu-hut; beide heel fjine plekjes voor een comfortabel verblijf!
OldeberkoopMonument, Bed and Breakfast, Vakantiewoningen, Appartement
Monument
-
Schouwburg De Lawei
Schouwburg De LaweiBen jij klaar voor jouw eigen evenement in De Lawei?
DrachtenRestaurant, Borrelen, Culturele organisaties, Congres- en vergaderaccommodatie, Galerie, Filmtheater, Theaterpodium, Partylocatie of zaalverhuur, Kunst en Cultuur, Opleidingen & Cursussen
Restaurant
-
Lycklamahuis
LycklamahuisGebouwd rond 1825, staat dit monumentaal pand in het hartje van Beetsterzwaag en is zonder twijfel een imposant gebouw. Dit gebouw werd in opdracht gesticht door Catharina Johanna Aebinga van Humalda en had oorspronkelijk maar één woonlaag.
BeetsterzwaagArchitectuur, Erfgoed, Monument, Historische buitenplaats, Park/Tuin, Kunst en Cultuur
Architectuur
Routes langs deze locatie
-
Beleefroute: in adellijke voetsporen
Beleefroute: in adellijke voetsporen(11,0 km)OlterterpWandeltocht, Stadswandeling, Culturele route
Wandeltocht
-
Fietsrondje De Veenhoop - Beetsterzwaag - Drachten
Fietsrondje De Veenhoop - Beetsterzwaag - Drachten(74,4 km)De VeenhoopRecreatief, E-bike
Recreatief