Sint Thomaskerk en klokkenstoel Katlijk
Katlijk
De Thomaskerk van Katlijk dateert uit 1525, het is een opvallend kerkje omdat de toren ontbreekt. In plaats daarvan staat er een losstaande dubbele klokkenstoel. Het Sint-Thomasluiden vindt ieder jaar rond oud en nieuw plaats om boze geesten te verjagen.
Neem alvast een kijkje
- Open popup met vergrote afbeelding Thomaskerk Katlijk
- Open popup met vergrote afbeelding Begraafplaats en klokkestoel Katlijk
In de bosrijke omgeving van Katlijk, vind je de Sint Thomaskerk op een schilderachtige locatie aan de buitenzijde van het dorp.
In 1254 wordt er al melding van een kapel in het dorpje Katlijk gemaakt. De huidige Sint Thomaskerk dateert uit 1525, het is een opvallend kerkje omdat de toren ontbreekt.
In plaats daarvan staat er een losstaande dubbele klokkenstoel. In 1952 zijn er nieuwe klokken in gekomen, omdat de originele klokken in de Tweede Wereldoorlog door de Duitse bezetter werden geroofd.
De klokkenstoel van Katlijk is bekend vanwege het Sint-Thomasluiden dat ieder jaar rond oud en nieuw plaatsvindt om boze geesten te verjagen.
Het prachtige kerkgebouwtje is een rijksmonument en is eigendom van de Stichting Alde Fryske Tsjerken. Een plaatselijke commissie organiseert er geregeld kerkdiensten, en ook voor rouw- en trouwdiensten is de kerk een populaire plek. Dankzij de uitstekende akoestiek vinden er ook concerten en zelfs cd-opnames plaats.
Deze kerk ligt aan de tiende etappe van het pelgrimspad Bonifatius Kloosterpad.
Meer weten over de kerk? Klik dan hier
- Afstand tot jouw locatie:
Hier vind je Sint Thomaskerk en klokkenstoel Katlijk
Kerkelaan 208455 JR Katlijk Plan je route
vanaf jouw locatie
Vergelijkbare plaatsen
Bekijk alles-
Kerkhof Fochteloo met klokkenstoel
Kerkhof Fochteloo met klokkenstoelVroeger stond op het hoogste gedeelte van dit kerkhof een kerkje waarvan de contouren zijn gemarkeerd. Nu rest er alleen een kerkhof met een klokkenstoel.
Fochteloo -
Doarpstsjerke Rottevalle
Doarpstsjerke RottevalleDe voormalige hervormde kerk staat op een verhoogd kerkhof. Binnen in de kerk valt op dat er veel licht in de kerk binnenvalt. Dat geeft het interieur van de kerk een aangename sfeer.
Rottevalle -
Kapelle van Haskerdijken
Kapelle van HaskerdijkenDe kapelle van Haskerdijken is een oud kerkje dat er al eeuwen staat. Vroeger was het een kapel dat bij een klooster hoorde, vandaar dat het nu nog steeds De Kapelle wordt genoemd.
Haskerdijken -
Kerk Nieuweschoot
Kerk NieuweschootDit kerkje onder de rook van Heerenveen fungeert tegenwoordig als aula van het naastgelegen uitvaartcentrum. Het is rustig gelegen en combineert oorsp...
Nieuweschoot -
Piterkerk Lippenhuizen
Piterkerk LippenhuizenDe Piterkerk is een karakteristieke en onlangs geheel gerestaureerde kerk in het centrum van Lippenhuizen. In de middeleeuwen verrees de kerk op een hoogveenpakket van enkele meters dik dat elders in het dorp verdwenen is.
Lippenhuizen -
De Schutse Appelscha
De Schutse AppelschaAppelscha in de 13e eeuw bestond uit de vier boerengemeenschappen Boerestreek, Aekinga, Terwisscha en de Bult. In die tijd waren kerkbelijdenissen Roo...
Appelscha -
Fresco in de Sint Martinuskerk
Fresco in de Sint MartinuskerkIn de Sint Martinuskerk in Boazum is bij een restauratie een bijzondere fresco ontdekt. De uit de 12e eeuw stammende kerk vertoont een afbeelding van een baardloze Jezus. Zeer bijzonder. De kerk zelf is één van de oudste Romaanse kerken in Friesland.
Boazum -
Hervormde Kerk Jubbega-Schurega
Hervormde Kerk Jubbega-SchuregaDe Hervormde Kerk Jubbega-Schurega werd in 1734 opgericht met steun van grietman Martinus van Scheltinga, waarvan het familie wapenschild nog steeds zichtbaar is boven de ingang.
Jubbega -
Terbandster Tsjerke Terband
Terbandster Tsjerke TerbandIn 1843 kreeg de Terbandster tsjerke zijn huidige neoclassistische kerkvorm met sierlijke rondbogen en pilasters. Voorheen werd de kerk Rotondekerk genoemd, vanwege de ligging aan een rotonde bij de snelweg, het klaverblad bij Heerenveen.
Terband -
Stichting Nobilis, centrum voor prentkunst
Stichting Nobilis, centrum voor prentkunstHet centrum richt zich op prentkunst uit de 20ste eeuw tot vandaag. Jaarlijks meerdere tentoonstellingen. Uniek voor Nederland is de collectie chalcografie: de blokken en platen waarin de prenten zijn gegraveerd, gegutst of gesneden.
Fochteloo
Routes in de buurt
-
Bontebok-Terband | Bonifatius Kloosterpad: etappe 10
Bontebok-Terband | Bonifatius Kloosterpad: etappe 10(19.3 km)Bontebok -
Oldeberkoop-Bontebok | Bonifatius Kloosterpad: etappe 9
Oldeberkoop-Bontebok | Bonifatius Kloosterpad: etappe 9(13.9 km)Oldeberkoop -
Het Andere Friesland: Jubbega-Hoornsterzwaag-Oranjewoud
Het Andere Friesland: Jubbega-Hoornsterzwaag-Oranjewoud(55.7 km)Jubbega -
Fietsroute uitkijktorens Zuidoost Friesland
Fietsroute uitkijktorens Zuidoost Friesland(100.0 km)Ravenswoud -
Mildam en omgeving | wandelen langs de Turfroute
Mildam en omgeving | wandelen langs de Turfroute(16.2 km)Mildam