Kerkhof Fochteloo met klokkenstoel
Fochteloo
Vroeger stond op het hoogste gedeelte van dit kerkhof een kerkje waarvan de contouren zijn gemarkeerd. Nu rest er alleen een kerkhof met een klokkenstoel.
Vroeger stond op het hoogste gedeelte van dit kerkhof een kerkje waarvan de contouren zijn gemarkeerd. Nu rest er alleen een kerkhof met een klokkenstoel.
De klokkenstoel vormt met de klokken een rijksmonument. De plek waar vroeger de kerk stond, is nu bestemd voor het verstrooien van as.
Van de grafmonumenten die rondom het kerkje stonden, zijn er nu nog ruim vijftig over, allemaal van ná de afbraak van de kerk. Vanaf de straat gezien hebben er, met name in het zuidoostelijke deel, tot halverwege de 20e eeuw nog houten kruizen en palen als grafmonumenten gestaan.
Verhalen over personen die hier begraven liggen kunt u vinden op de website van de Stichting Begraafplaatsen Oosterwolde & Fochteloo: www.sbof.nl/verhaal. Eén ervan wordt hier uitgelicht: Jolle Ruurds Douwenga. Douwenga was 30 jaar hoofd van de school hier in Fochteloo. Hij verwierf faam doordat hij zorgde voor nieuwbouw van de school (1886) en was een der oprichters van een klein boterfabriekje (1895). Gezien de grafjes van zijn kinderen hier achteraan, was er veel narigheid in het gezin Douwenga.
Dit kerkhof wordt eenmaal per jaar gemaaid en het maaisel wordt afgevoerd. Dit bevordert de diversiteit aan flora en fauna. Planten die hier voorkomen zijn bijv.: muizenoor, kruipend walstro, blauwe knoop, paardenbloem (meer dan 120 soorten insecten gebruiken deze plant), tijmereprijs, brunel (een oude narcissoort), kruipganzerik. En ook de blauwe knoop, die bloeit van augustus t/m september, is een eldorado voor diverse soorten bijen, wespen, hommels, zweefvliegen, vlinders en dergelijke. Waargenomen vlindersoorten zijn o.a.: atalanta, bont zandoogje, citroenvlinder, dagpauwoog, icarusblauwtje, klein geaderd witje en kleine vos.
Om het kerkhof ligt een soort boswal met eiken, elzen (geliefd bij putters en sijsjes), hulst en hazelaar. In deze wal staan o.a. lelietjes der dalen, salomonszegel, kamperfoelie en bramen.
Het kerkhof en de tegenoverliggende begraafplaats worden regelmatig bezocht door dassen die op zoek zijn naar wormen, emelten en engerlingen.
- Afstand tot jouw locatie:
Hier vind je Kerkhof Fochteloo met klokkenstoel
Zuideinde 98428 HC Fochteloo Plan je route
vanaf jouw locatie
Vergelijkbare plaatsen
Bekijk alles-
Klokkenstoel Nijeholtwolde
Klokkenstoel NijeholtwoldeDe klokkenstoel staat bij het kleine kerkhof van het buurtschap Nijeholtwolde. In 1698 werd de oude kerk van Nijholtwolde afgebroken, maar er was geen geld voor nieuwbouw dus werd er een klokkenstoel gebouwd.
Nijeholtwolde -
Kloosterkerk en Klokkenstoel Kortehemmen
Kloosterkerk en Klokkenstoel KortehemmenSober 13e eeuws kerkje dat zowat nog in de oorspronkelijke staat bewaard is gebleven. De Kleastertsjerke is prachtig gelegen in een bosrijke omgeving.
Kortehemmen -
Stichting Nobilis, centrum voor prentkunst
Stichting Nobilis, centrum voor prentkunstHet centrum richt zich op prentkunst uit de 20ste eeuw tot vandaag. Jaarlijks meerdere tentoonstellingen. Uniek voor Nederland is de collectie chalcografie: de blokken en platen waarin de prenten zijn gegraveerd, gegutst of gesneden.
Fochteloo -
Klokkenstoel Langedijke
Klokkenstoel LangedijkeOp de plek waar tweehonderd jaar geleden een kerk stond, staat nu alleen nog een klokkenstoel. Een houten geraamte met daarin een stokoude klok. Het betreft zelfs één van de oudste klokken van Noord Europa.
Langedijke -
Klokkenstoel Donkerbroek
Klokkenstoel DonkerbroekDe huidige klokkenstoel op de begraafplaats van de Nederlands Hervormde Kerk in Donkerbroek stamt uit 1974.
Donkerbroek -
Sint Thomaskerk en klokkenstoel Katlijk
Sint Thomaskerk en klokkenstoel KatlijkDe Thomaskerk van Katlijk dateert uit 1525, het is een opvallend kerkje omdat de toren ontbreekt. In plaats daarvan staat er een losstaande dubbele klokkenstoel. Het Sint-Thomasluiden vindt ieder jaar rond oud en nieuw plaats om boze geesten te verjagen.
Katlijk -
Klokkenstoel Akmarijp
Klokkenstoel AkmarijpDe houten klokkenstoel in Akmarijp staat op een door bomen omringd kerkhof. In Akmarijp is de kerk in 1722 gesloopt. In 1844 is de resterende toren gesloopt en vervangen door een klokkenstoel.
Akmarijp
Routes in de buurt
-
Historische fietsroute RAAF-dorpen - Fochteloo
Historische fietsroute RAAF-dorpen - Fochteloo(38.2 km)Appelscha -
Historische wandel-/fietsroute RAAF-dorpen
Historische wandel-/fietsroute RAAF-dorpen(65.0 km)Appelscha