Schans Frieschepalen
Frieschepalen
Tijdens de Tachtigjarige oorlog werden er in 1593 door stadhouder Willem Lodewijk drie schansen in Zuidoost Friesland opgeworpen. Eén daarvan is die van Frieschepalen.
Neem alvast een kijkje
Het dorp Frieschepalen is ontstaan als ontginningsdorp in het Hoogveengebied, op de grens van Friesland en Groningen.
Tijdens de Tachtigjarige oorlog werden er in 1593 door stadhouder Willem Lodewijk verschillende schansen in Zuidoost Friesland opgeworpen. Eén daarvan is die van Frieschepalen, te vinden bij grenspaal 14.
Door het gebied rondom onder water te laten lopen, konden de Spanjaarden niet oprukken naar het noorden. De schansen waren de enige bewaakte plekken waar men kon oversteken. De schansen bleken afdoende: de Spanjaarden konden hun aanval naar het noorden niet doorzetten.
Een eeuw later werd de schans voor een tweede keer gebruikt. In het rampjaar 1672 probeerde de Bommen Berend via Friesland Groningen binnen te dringen.
In 2014 werd deze schans gerestaureerd en gedeeltelijk opnieuw opgebouwd. Er staat een info-bord en een stervorming kunstwerk met uitstekende speren: de ‘zitschans’ van Sven Lamme.
Deze schans is gelegen aan de fietsroute Friese Waterlinie I.
- Afstand tot jouw locatie:
Vergelijkbare plaatsen
Bekijk alles-
Lycklamahuis
LycklamahuisGebouwd rond 1825, staat dit monumentaal pand in het hartje van Beetsterzwaag en is zonder twijfel een imposant gebouw. Dit gebouw werd in opdracht gesticht door Catharina Johanna Aebinga van Humalda en had oorspronkelijk maar één woonlaag.
BeetsterzwaagArchitectuur, Erfgoed, Monument, Historische buitenplaats, Park/Tuin, Kunst en Cultuur
Architectuur
-
Monument Melkstaking Tweede wereldoorlog
Monument Melkstaking Tweede wereldoorlogDe aanleiding voor de spontane landelijke staking was de bekendmaking op 29 april 1943 dat Nederlandse oud-militairen die gevochten hadden in 1940 zic...
AppelschaMonument
Monument
-
Moskou
MoskouMoskou is een buurtschap in Zuidoost Friesland, vlakbij Donkerbroek gelegen.
MoskouBezienswaardigheid
Bezienswaardigheid
-
Kerk & Kroeg van Langezwaag
Kerk & Kroeg van LangezwaagKerk van Langezwaag. Gebouwd in 1781 herbergt deze fraaie rijksmonument een historisch verleden. Samen met de socialisten vocht Domela Nieuwenhuis naar 'het land der vrijheid'. Al snel kwam Domela in opspraak bij de mensen van deze kerk.
LangezwaagKerk, Monument
Kerk
-
Reuzen van Akkrum
Reuzen van AkkrumDe sage over de reuzen Kromme Knilles en Manke Meine: zo is Akkrum aan z'n naam gekomen. Er staat een reuzen-monument langs de waterkant. Nog steeds viert Akkrum ieder jaar in mei 'Reuzedei'; een spektakel op en rond het water van de Boorne.
AkkrumMonument
Monument
-
Sluis Fochtelerverlaat
Sluis FochtelerverlaatDe sluis Fochtelerverlaat werd in 1816 gebouwd en wordt met de hand bediend. Bij dit type sluis liggen de sluisdeuren niet recht, maar schuin tegenove...
FochtelooBezienswaardigheid
Bezienswaardigheid
-
Rechthuis Oudega
Rechthuis OudegaVoor deze plek moeten we in Oudega zijn. In de 17e eeuw vestigde de Grietman van Smallingerland in het rechthuis van Oudega. De bestuurlijke bedrijvigheid was toen kenmerkend in het dorp. Na een branduitbraak werd het huis in 1738 herbouwd.
OudegaBezienswaardigheid
Bezienswaardigheid
-
Korenmolen 'De Volharding'
Korenmolen 'De Volharding'Yme Kuiper kocht ooit in 1862 korenmolen 'De Volharding'. Verder was deze molen ooit een logeerplek van Domela.
HeerenveenMolen of Gemaal, Monument
Molen of Gemaal
-
Kiesrechtbijeenkomst bij Het Meer
Kiesrechtbijeenkomst bij Het MeerIn 1890 vond er een bijeenkomst plaats bij Het Meer in Heerenveen. De belangstelling was groot, er kwamen toen 15.000 mensen vanuit het land naar de bijeenkomst. Landarbeider Imke Klaver had Domela horen spreken. Maar was Domela die dag wel aanwezig?
HeerenveenBezienswaardigheid, Meer
Bezienswaardigheid
-
Windmotor de Veenhoop
Windmotor de VeenhoopDeze windmotor heeft iets unieks, het is namelijk gebouwd als een grote Amerikaanse windmotor. Deze windmotor met de naam, De Veenhoop werd in 1926 geplaatst door een handelsmaatschappij uit Rotterdam. Hij staat nu in het Friese dorp De Veenhoop.
VeenhoopBezienswaardigheid
Bezienswaardigheid
Routes langs deze locatie
-
Friese Waterlinie I
Friese Waterlinie I(45,0 km)BakkeveenRecreatief, E-bike, Culturele route
Recreatief