Schans Frieschepalen
Frieschepalen
Tijdens de Tachtigjarige oorlog werden er in 1593 door stadhouder Willem Lodewijk drie schansen in Zuidoost Friesland opgeworpen. Eén daarvan is die van Frieschepalen.
Het dorp Frieschepalen is ontstaan als ontginningsdorp in het Hoogveengebied, op de grens van Friesland en Groningen.
Tijdens de Tachtigjarige oorlog werden er in 1593 door stadhouder Willem Lodewijk verschillende schansen in Zuidoost Friesland opgeworpen. Eén daarvan is die van Frieschepalen, te vinden bij grenspaal 14.
Door het gebied rondom onder water te laten lopen, konden de Spanjaarden niet oprukken naar het noorden. De schansen waren de enige bewaakte plekken waar men kon oversteken. De schansen bleken afdoende: de Spanjaarden konden hun aanval naar het noorden niet doorzetten.
Een eeuw later werd de schans voor een tweede keer gebruikt. In het rampjaar 1672 probeerde de Bommen Berend via Friesland Groningen binnen te dringen.
In 2014 werd deze schans gerestaureerd en gedeeltelijk opnieuw opgebouwd. Er staat een info-bord en een stervorming kunstwerk met uitstekende speren: de ‘zitschans’ van Sven Lamme.
Deze schans is gelegen aan de fietsroute Friese Waterlinie I.
- Afstand tot jouw locatie:
Vergelijkbare plaatsen
Bekijk alles-
Monument Taeke Schuilenga in Tiesingabosje
Monument Taeke Schuilenga in TiesingabosjeDit fraaie bospad, waarlangs u naar dit monument bent gekomen, is de oorspronkelijke weg van Veenhuizen naar Oosterwolde. Dat is alleen nog te zien aa...
Fochteloo -
Fresco Sint Martinuskerk
Fresco Sint MartinuskerkIn de Sint Martinuskerk in Boazum is bij een restauratie een bijzondere fresco ontdekt. De uit de 12e eeuw stammende kerk vertoont een afbeelding van een baardloze Jezus. Zeer bijzonder. De kerk zelf is één van de oudste Romaanse kerken in Friesland.
Boazum -
Klokkenstoel van Spanga
Klokkenstoel van SpangaIn het Friese dorp Spanga staat een monumentaal bouwwerk. De huidige Klokkenstoel van Spanga werd in 1989 geplaatst op het kerkhof van Spanga. Na de bouw was er geen geld meer om een klok aan te schaffen. Hoe dit verder is gegaan, dat lees je hieronder.
Spanga -
Reuzen van Akkrum
Reuzen van AkkrumDe sage over de reuzen Kromme Knilles en Manke Meine: zo is Akkrum aan z'n naam gekomen. Er staat een reuzen-monument langs de waterkant. Nog steeds viert Akkrum ieder jaar in mei 'Reuzedei'; een spektakel op en rond het water van de Boorne.
Akkrum -
De Winkelhaak
De WinkelhaakHet beeld ‘de Winkelhaak’ van Hein Mader staat in het buurtschap Tronde net ten westen van Elsloo. De locatie maakt onderdeel uit van de vroegere ‘brink’ van het buurtschapje.
Elsloo -
Biosintrum
BiosintrumBiosintrum kloppend hart in de Biobased economie waar studenten, overheid en ondernemers elkaar treffen voor nieuwe ideeën voor een duurzame toekomst.
Oosterwolde -
Oorlogsmonument Anarchisten
Oorlogsmonument AnarchistenU staat hier in de buurt van het terrein ‘Tot Vrijheidsbezinning’, waar al vanaf 1931 door de Anarchistische Jongeren Beweging “Pinksterlanddagen” wer...
Appelscha -
Museum Heerenveen
Museum HeerenveenMuseum Heerenveen is een uniek dubbelmuseum over het ontstaan van Heerenveen in de volle breedte. Denk aan archeologische vondsten en de schilderkunst uit de 19e eeuw. Maak kennis met de grietmannen (Friese burgemeesters) en Ferdinand Domela Nieuwenhuis.
Heerenveen -
Le Roy tuin Heerenveen
Le Roy tuin HeerenveenDe Le Roy tuin in Heerenveen is een kilometer lange groenstrook in de openbare ruimte waar mens, plant en dier eindeloos in de tijd samenwerking. Het is een ecokathedraal die sinds 1966 in ontwikkeling is naar de ideeën van Louis G. Le Roy
Heerenveen -
Commandopost Grou
Commandopost GrouCommandopost Grou is één van de bezoekerslocaties van het Museum Bescherming Bevolking. Waan je door de wereld van de Koude Oorlog en bezoek de ondergrondse bunkers.
Grou