Ga naar inhoud
MAP

Schoolmeesterswoning, Anje Lok

Ravenswoud

Dit huis werd in 1937 gebouwd ten behoeve van het Hoofd van de naastgelegen lagere school. Het is gebouwd in dezelfde stijl, nl. het zakelijk expressionisme (‘Amsterdamse School’), en is een gemeentelijk monument. De eerste bewoner was meester Anje...

Dit huis werd in 1937 gebouwd ten behoeve van het Hoofd van de naastgelegen lagere school. Het is gebouwd in dezelfde stijl, nl. het zakelijk expressionisme (‘Amsterdamse School’), en is een gemeentelijk monument. De eerste bewoner was meester Anje Lok, die op 1 oktober 1930 was aangetreden als het eerste Hoofd der School.

In die functie speelde hij een prominente rol in het maatschappelijk leven van Ravenswoud, altijd begaan met het wel en wee van de inwoners. Zo was hij onder meer nauw betrokken bij de oprichting in 1940 van Plaatselijk Belang en daarvan ook de eerste voorzitter.
Toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak was het voor meester Lok vanzelfsprekend om aan het verzet deel te nemen. Hij was actief bezig met het helpen van onderduikers en het verkrijgen van bonkaarten voor de onderduikers. Zelf bood hij hen af en toe plaats op de grote zolder van de school.

Zijn vrouw was bang dat hij gevaar liep en vroeg hem meerdere malen onder te duiken, maar dit deed hij niet. Op de avond van 19 mei 1944 vertelde hij zijn vrouw dat hij de bonkaarten voor de onderduikers had verstopt in een lege schoolkachel. Het leek bijna wel alsof hij een voorgevoel had. Die avond werd hij door twee SS’ers meegenomen om te getuigen in een onderzoek, maar in plaats daarvan werd hij voor de woning doodgeschoten. Hij was slachtoffer van de zgn. Silbertanne-moorden op vooraanstaande figuren, in opdracht van de bezetter, uitgevoerd als wraakactie voor door het verzet uitgevoerde aanslagen op Nederlandse collaborateurs.

Meester Lok heeft tot de volgende ochtend dood voor het huis gelegen, ongeveer op de plek waar u nu staat. Pas toen durfde men de politie en de dokter te waarschuwen. Diezelfde dag werden de bonkaarten uit de kachel gehaald en verdeeld onder de onderduikers.
In de zijmuur van het schoolgebouw bevindt zich een ingemetseld monument ter nagedachtenis aan meester Anje Lok.

Afstand tot jouw locatie:

Hier vind je Schoolmeesterswoning, Anje Lok

Veenwijksweg
Ravenswoud
Plan je route

vanaf jouw locatie

Toon resultaten