Windmolen de Rietvink
Nijetrijne
In het Friese dorp Nijetrijne staat een molen met een bijzonder verleden. Windmolen de Rietvink werd in 1855 gebouwd en tot 1964 fungeerde de molen als poldermolen. Deze molen werd gebruikt voor het droogleggen van de veenpolder.
Neem alvast een kijkje
- Open popup met vergrote afbeelding Windmolen de Rietvink
- Open popup met vergrote afbeelding Windmolen de Rietvink
Net na de ijstijd was de veengrond erg nat. De mensen in dit gebied leefde vroeger met ''natte voeten'' en de rest van de grond was onbruikbaar. De inwoners van Nijetrijne vonden dat er iets aan gedaan moest worden. Om het water tegen te houden werden er 6 molens gebouwd. De eerste molen die gebouwd werd: Windmolen de Rietvink stond ooit aan de Veendijk. De naam van de molen is een verwijzing naar de nachtvlinder met dezelfde naam. Deze vlinders zijn dol op nat veenlandschap en je komt ze meestal tegen in de maand juli en augustus.
Sinds 2010 is de molen opnieuw geopend.
Tot slot kan je op afspraak de winmolen van binnen bekijken.
- Afstand tot jouw locatie:
Hier vind je Windmolen de Rietvink
Windmolen de RietvinkVeendijk 6
8481 JC Nijetrijne Plan je route
vanaf jouw locatie
Vergelijkbare plaatsen
Bekijk alles-
Molen Welgelegen
Molen WelgelegenIn het centrum van Heerenveen staat een prachtige oude molen, genaamd Welgelegen, ook wel Tjepkema’s molen. Enkele jaren geleden is hij helemaal gerenoveerd.
Heerenveen -
Sudergemaal
SudergemaalHet Sudergemaal is een poldergemaal dat aan de Turfroute ligt. In 1924 werd het Sudergemaal gebouwd, als een van de eerste elektrische gemalen in Friesland. Het is nu onderdeel van Openluchtmuseum It Damshûs
Nij Beets -
Korenmolen 'De Volharding'
Korenmolen 'De Volharding'Yme Kuiper kocht ooit in 1862 korenmolen 'De Volharding'. Verder was deze molen ooit een logeerplek van Domela.
Heerenveen -
Nieuwe Noordergemaal
Nieuwe NoordergemaalBij het natuurgebied de Petgatten, in De Veenhoop staat hier het nieuw Noordergemaal. Het gemaal uit 1973 verouderde en moest daarom worden vervangen. Het nieuwe gemaal heeft iets bijzonders, het is namelijk gebaseerd op een Friese kapschuur.
Veenhoop -
Hempenserpoldermolen
HempenserpoldermolenDe Hempenserpoldermolen is in 1863 tussen Leeuwarden en Wergea gebouwd als achtkante poldermolen, gedekt met riet.
Wergea -
Het Tripgemaal
Het TripgemaalHet Tripgemaal groeide mee met de technische ontwikkelingen. Van stoom naar gas, van gas naar olie en van olie naar elektriciteit. Honderd jaar na zijn ingebruikname, in 1976, werd het gemaal overbodig. Een nieuw gemaal nam het drooghouden van de polder over.
Gersloot -
Molen Windlust
Molen WindlustVoor 1888 stond op de “meulepolle” een standerdmolen. Eigenaar Wiebe Hooisma liet ook deze korenmolen Windlust bouwen. De stenen onderbouw werd nieuw...
Wolvega -
Ir. D.F. Woudagemaal
Ir. D.F. WoudagemaalUNESCO Werelderfgoed Woudagemaal, Magistrale beleving van stoom, architectuur en water. Het Woudagemaal in Lemmer is het grootste nog functionerende stoomgemaal ter wereld.
Lemmer
Routes in de buurt
-
Scherpenzeel - Rottige Meente | SUP- en kanoroute
Scherpenzeel - Rottige Meente | SUP- en kanoroute(5.6 km)Scherpenzeel -
Driewegsluis | fietsen langs de Turfroute
Driewegsluis | fietsen langs de Turfroute(63.3 km)Nijetrijne