Projectruimte-Hoofdstraat 17
Beetsterzwaag
Dit Rijksmonument is gebouwd in 1837 als huis van de grietenij van Opsterland. De grietman was in die tijd de burgemeester. Na 1851 in gebruik als gemeentehuis. Nu in gebruik als Projectruimte-Hoofdstraat 17 van beeldhouwster Eja Siepman van de Berg.
Neem alvast een kijkje
In 1837-1838 is dit blokvormige pand gebouwd als Grietenijhuis van Opsterland – na 1850 Raadhuis geheten. De grietman was in die tijd de burgemeester. Het huis is gebouwd in de voormalige boomgaard van Huize Lyndenstein, ter vervanging van het oude ‘Rechthuis’ dat iets westelijker stond. Tot 1923 gaf het gebouw tevens onderdak aan het kantongerecht. In 1909 is het pand verbouwd, waarbij de kap werd verhoogd en het kenmerkende timpaan verdween. Karakteristiek voor dit pand zijn de acht- en zesruitsvensters met blinden. Na de ingebruikneming van een nieuw gemeentehuis in 1977 werden in dit gebouw de bibliotheek en het Onderwijskundig Adviesbureau gehuisvest. Tegenwoordig is het in gebruik als Projectruimte-Hoofdstraat 17 van beeldhouwster Eja Siepman van den Berg. Het pand is een rijksmonument. Meer info op de website: https://www.projectruimte-hoofdstraat17.com/
Prijzen
- gratis entree
- Afstand tot jouw locatie:
Hier vind je Projectruimte-Hoofdstraat 17
Hoofdstraat 179244 CL Beetsterzwaag Plan je route
vanaf jouw locatie
Vergelijkbare plaatsen
Bekijk alles-
Delleboersterheide - Catspoele - Libellenvlonder
Delleboersterheide - Catspoele - Libellenvlonder -
Offer voor de vrijheid
Offer voor de vrijheid
Nabij de plek van de crash is als eerbetoon aan de omgekomen bemanning in 2004 het ‘Monument voor Geallieerde Vliegers’ onthuld door de zus van een van de bemanningsleden. Een zwerfkei met een plaquette en een paneel met achtergrondinformatie over de toedracht houden de herinnering levend.
De zeven gesneuvelde militairen waren vijf Engelsen, een Canadees en een Australiër. Ze zijn naast elkaar begraven. Bij elk graf is een identieke zerk van witte natuursteen geplaatst met in reliëf een embleem en een kruis. Het kruis is niet alleen een symbool van het christelijke geloof, maar herinnert tevens aan het offer dat de oorlogsslachtoffers brachten voor een leven in vrijheid.
Routes in de buurt
Bekijk alles-
Drachten - Beetsterzwaag - Olterterp - Ureterp | Bonifatius Kloosterpad: rondje 8
Drachten - Beetsterzwaag - Olterterp - Ureterp | Bonifatius Kloosterpad: rondje 8(27.2 km)Drachten -
Nij Beets - Olterterp | Koningspad XL: etappe 9
Nij Beets - Olterterp | Koningspad XL: etappe 9(16.2 km)Nij Beets -
Museum fietsroute Noordwolde - Heerenveen - Drachten - Gorredijk
Museum fietsroute Noordwolde - Heerenveen - Drachten - Gorredijk(99.0 km)Noordwolde -
Fietsrondje De Veenhoop - Beetsterzwaag - Drachten
Fietsrondje De Veenhoop - Beetsterzwaag - Drachten(74.4 km)De Veenhoop