Ga naar inhoud
MAP

Stroomopwaarts

Stroomopwaarts is een samenwerking tussen vijf musea in Zuidoost Friesland: Museum Belvédère, Museum Dr8888, Museum Heerenveen, Museum Opsterlân, het Vlechtmuseum en Tresoar. Ieder museum organiseert gedurende Arcadia een eigen tentoonstelling die reflecteert op (een deel van) de cultuurgeschiedenis van Zuidoost Friesland.

Kunstenaars verbonden aan Stroomopwaarts

De vijf deelnemende musea deden een tijdje geleden een open call aan kunstenaars voor het kunstenaarsproject van Stroomopwaarts. Uit tachtig inzendingen zijn zes kunstenaars geselecteerd die zich gaan verdiepen in Zuidoost Friesland. Elke kunstenaar is gekoppeld aan één van de musea. Zij verblijven tussen 2 mei en 28 mei bij gastgezinnen in de regio.

De volgende kunstenaars zijn gekozen:

Ilya Ziblat Shay, een innovatieve componist, misschien wel net zo experimenteel als de kunstbeweging De Stijl. Hij gaat voor Museum DR8888 aan de slag. 

Sanne van Balen heeft Friese roots en probeert dagelijkse dingen te transformeren tot poëtische statements. Zij is gekoppeld aan Museum Opsterlân.

Inbal Ann Hershtig bedient zich van media en performance tot artistiek onderzoek en artist’s talks. Ze onderzoekt en bevraagt instellingen die kennis creëren, faciliteren en verspreiden. Voor Stroomopwaarts verbindt ze zich aan het Vlechtmuseum Noordwolde. 

Merijn Vrij is in zijn werk altijd op zoek naar een toevoeging aan een locatie die kan verwonderen, hij werkt met natuurlijk en men-made materiaal. Hij gaat reageren op de omgeving van Museum Belvédère. 

In zijn videokunst onderzoekt Pat van Boeckel de verwevenheid tussen de mens en zijn (natuurlijke) omgeving. Hij maakte ook een documentaire over Domela Nieuwenhuis en gaat aan de slag voor Museum Heereveen, waar het Domela Nieuwenhuis Museum is gevestigd.

Bioloog en fotograaf Sara Engelhard is gefascineerd door de menselijke invloed op de natuur en de talrijke sporen die de mens achterlaat in haar omgeving. Zij is gekoppeld aan museum Oold Ark Makkinga in het gebied Ooststellingwerf. 

Deelnemende musea