De Heeren van het Veen
Heerenveen
Heerenveen is ontstaan op het kruispunt van twee kanalen die werden gegraven op initiatief van drie heren: Van Dekema, Cuyck en Foeyts. Door deze veenbazen kreeg de plaats de naam heeren-van het-veen.
Heerenveen is het oudste veenkanaaldorp van Nederland. De plaats is in 1551 ontstaan op het kruispunt van de Heeresloot en de Schoterlandse Compagnonsvaart. Hier lag ook de Heereweg, de verbindingsweg Zwolle-Leeuwarden.
Het graven van deze twee kanalen gebeurde op initiatief van drie heren: Van Dekema, Cuyck en Foeyts. Op 24 juli 1551 richtten ze een compagnie op met als doel grote stukken land te kopen om aan veenontginning te doen. Vandaar de naam de heeren-van het-veen, oftewel Heerenveen.
In de 19e eeuw ontwikkelde Heerenveen zich doordat, behalve dat er welgestelde burgers waren, er ook veel middenstand kwam. En met het nabijgelegen Oranjewoud waar de Friese adel verschillende buitenhuizen bezitte, werd de plaats ook wel 'Het Friese Haagje' genoemd.
Heerenveen is qua aantal inwoners de vierde plaats van Friesland maar behoort niet tot de Friese elf steden.
Je kunt op verschillende plekken in Heerenveen de boot aanleggen. Je kunt het centrum met haar statige Crackstate bezichtigen en Museum Heerenveen bezoeken. Vergeet niet de kilometer lange Le Roy tuin aan de Europalaan en de Kennedylaan te bezoeken. Vanaf daar is het nabijgelegen Oranjewoud maar een klein stukje fietsen. Naast de prachtige natuur kun je hier genieten van mooie landhuizen.
- Afstand tot jouw locatie:
Vergelijkbare plaatsen
Bekijk alles-
Klokkenstoel Akmarijp
Klokkenstoel AkmarijpDe houten klokkenstoel in Akmarijp staat op een door bomen omringd kerkhof. In Akmarijp is de kerk in 1722 gesloopt. In 1844 is de resterende toren gesloopt en vervangen door een klokkenstoel.
Akmarijp -
Windmotor de Veenhoop
Windmotor de VeenhoopDeze windmotor heeft iets unieks, het is namelijk gebouwd als een grote Amerikaanse windmotor. Deze windmotor met de naam, De Veenhoop werd in 1926 geplaatst door een handelsmaatschappij uit Rotterdam. Hij staat nu in het Friese dorp De Veenhoop.
Veenhoop -
Beeld Hein Mader Bûterheideveld
Beeld Hein Mader BûterheideveldHet beeld van Hein Mader, wat op een Google Maps icoontje lijkt, stond drie jaar op de Brink in Makkinga. In 2020 is het beeld verplaatst naar de huid...
Makkinga -
Sudergemaal
SudergemaalHet Sudergemaal is een poldergemaal dat aan de Turfroute ligt. In 1924 werd het Sudergemaal gebouwd, als een van de eerste elektrische gemalen in Friesland. Het is nu onderdeel van Openluchtmuseum It Damshûs
Nij Beets -
Waskmar
WaskmarOp deze plek bevindt zich een vennetje. In het verleden werden hier schapen gewassen. Vandaar de naam, ''was-meer''. Er zijn meer plekken met deze zelfde naam, verderop is er ook een dorp dat Waskemeer genaamd is.
De Wilp -
Klokkenstoel van Spanga
Klokkenstoel van SpangaIn het Friese dorp Spanga staat een monumentaal bouwwerk. De huidige Klokkenstoel van Spanga werd in 1989 geplaatst op het kerkhof van Spanga. Na de bouw was er geen geld meer om een klok aan te schaffen. Hoe dit verder is gegaan, dat lees je hieronder.
Spanga -
Commandopost Grou
Commandopost GrouCommandopost Grou is één van de bezoekerslocaties van het Museum Bescherming Bevolking. Waan je door de wereld van de Koude Oorlog en bezoek de ondergrondse bunkers.
Grou -
Carillon
CarillonHet carillon is misschien wel het bekendste buitenkunstwerk in Drachten. Het is ontworpen door Gunnar Daan en werd gebouwd in 1996.
Drachten -
Sluis Fochtelerverlaat
Sluis FochtelerverlaatDe sluis Fochtelerverlaat werd in 1816 gebouwd en wordt met de hand bediend. Bij dit type sluis liggen de sluisdeuren niet recht, maar schuin tegenove...
Fochteloo
Routes in de buurt
-
Ontdek het mooie van Heerenveen en Wolvega
Ontdek het mooie van Heerenveen en Wolvega(45.3 km)Heerenveen -
Heerenveen-De Heide: waterrijk Friesland
Heerenveen-De Heide: waterrijk Friesland(38.7 km)Heerenveen -
Het Andere Friesland: Heerenveen-Mildam-Oranjewoud
Het Andere Friesland: Heerenveen-Mildam-Oranjewoud(22.8 km)Heerenveen -
Rond het meer van Nannewijd | Liberation route
Rond het meer van Nannewijd | Liberation route(28.5 km)Heerenveen -
Heerenveen - Nannewiid | SUP- en kanoroute
Heerenveen - Nannewiid | SUP- en kanoroute(7.5 km)Heerenveen