Bekhofschans
Oldeberkoop
Op een schilderachtige plek ten zuiden van het dorp Oldeberkoop - aan rivier de Linde - is de Bekhofschans te vinden. Een verdedigingswerk dat onderdeel was van de Friese waterlinie.
Neem alvast een kijkje
- Open popup met vergrote afbeelding Aanzicht Bekhofschans
- Open popup met vergrote afbeelding Bekhofschans Beekdal de Linde
- Open popup met vergrote afbeelding Bord Bekhofschans
Op een schilderachtige plek ten zuiden van het dorp Oldeberkoop - aan rivier de Linde - is de Bekhofschans (ook wel Beckhofschans) te vinden. Een verdedigingswerk dat onderdeel was van de Friese waterlinie, waarmee de Friese hoofdstad beschermd werd.
Je moet goed kijken om de hoger gelegen aarden wallen te onderscheiden, ze zijn flink begroeid met struikgewas. Deze schans in gebouwd in halfbastion vorm, met stervormige punten en een gracht eromheen.
In het midden staat een stokoude dode eikenboom, deze zou in 1673 gepland zijn. In dat jaar werd de schans helemaal opgeknapt nadat die vernield was door het leger van Bommen Berend. De boom kreeg wel de naam 'hangboom' omdat er volgens de overlevering wel soldaten werden opgehangen.
De wallen van de Bekhofschans die je hier ziet, zijn nog origineel, je staat hier op een grondwerk uit 1582!
Deze schans is gelegen aan de fietsroute Friese Waterlinie II.
- Afstand tot jouw locatie:
Vergelijkbare plaatsen
Bekijk alles-
Blessebrugschans
BlessebrugschansDe Blessebrugschans werd tijdens de Tachtigjarige oorlog gebouwd op een strategische plek aan rivier De Linde, in de vorm van een ster.
De Blesse -
Reuzen van Akkrum
Reuzen van AkkrumDe sage over de reuzen Kromme Knilles en Manke Meine: zo is Akkrum aan z'n naam gekomen. Er staat een reuzen-monument langs de waterkant. Nog steeds viert Akkrum ieder jaar in mei 'Reuzedei'; een spektakel op en rond het water van de Boorne.
Akkrum -
Le Roy tuin Heerenveen
Le Roy tuin HeerenveenDe Le Roy tuin in Heerenveen is een kilometer lange groenstrook in de openbare ruimte waar mens, plant en dier eindeloos in de tijd samenwerking. Het is een ecokathedraal die sinds 1966 in ontwikkeling is naar de ideeën van Louis G. Le Roy
Heerenveen -
De Friese Waterlinie
De Friese WaterlinieIn Oldeberkoop maak je kennis met de schansen van de Friese waterlinie: versterkingen in het landschap die kort na 1580 werden opgeworpen om de vijand te keren met behulp van water.
Oldeberkoop -
Sluiswachtershuis
SluiswachtershuisIn 1630 werd in Gorredijk begonnen met het graven van de Opsterlandse Compagnonsvaart en men heeft er ruim 200 jaar over gedaan om de gehele vaart bij...
Appelscha -
Bonifatiuskerk Oldeberkoop
Bonifatiuskerk OldeberkoopDe Bonifatiuskerk vind je middenin het prachtige dorpje Oldeberkoop. Deze kerk behoort tot de oudste van Zuidoost Friesland, de oudste delen zijn waarschijnlijk rond het jaar 1125 al gebouwd. De huidige gemetselde toren dateert uit de 17e eeuw.
Oldeberkoop -
Lycklamahuis
LycklamahuisGebouwd rond 1825, staat dit monumentaal pand in het hartje van Beetsterzwaag en is zonder twijfel een imposant gebouw. Dit gebouw werd in opdracht gesticht door Catharina Johanna Aebinga van Humalda en had oorspronkelijk maar één woonlaag.
Beetsterzwaag -
Beeld schaatsers 'Marathonriders'
Beeld schaatsers 'Marathonriders'Bewegen ze echt? Op het water bij Earnewâld, tegenover de haven, zie je drie cortenstalen marathonschaatsers gaan.
Earnewâld -
Crackstate
CrackstateDe Crackstate is één van de mooist gebouwen van Heerenveen en werd in 1648 gebouwd in opdracht van grietman Johannes Crack.
Heerenveen -
Monument Pieter Stuyvesant
Monument Pieter StuyvesantEr is vroeger ooit foutief bericht dat Pieter Stuyvesant werd geboren in Scherpenzeel. Zijn vader werd echter pas tussen 1612 en 1619 predikant in Sch...
Peperga
Routes in de buurt
-
Driewegsluis | fietsen langs de Turfroute
Driewegsluis | fietsen langs de Turfroute(63.3 km)Nijetrijne -
Wolvega - De Hoeve - Oldeberkoop | Stellingenpad: etappe 8
Wolvega - De Hoeve - Oldeberkoop | Stellingenpad: etappe 8(23.8 km)Wolvega -
Eetbaar Fryslân: rondje Zuidelijke Wouden
Eetbaar Fryslân: rondje Zuidelijke Wouden(66.0 km)Wolvega