Ga naar inhoud
MAP

Buitenexpositie over Jan Loman

Beetsterzwaag

Historisch Beetsterzwaag organiseert weer een buitententoonstelling, deze keer over de Opsterlandse kunstenaar Jan Loman (1918-2006).

Jan Loman groeide op in Gorredijk. Na studie en werk elders, woonde hij vanaf 1963 tot aan zijn overlijden in 2006 in Beetsterzwaag. Hij was graficus, schilder, beeldhouwer en dichter.

Het bekendste werk van Jan Loman is ongetwijfeld het logo dat hij ontwierp voor de Waddenvereniging en dat bekend is geworden door de poster “Wees wijs met de Waddenzee”. Hij ontwierp dit logo in 1965 en het is nu – bijna 60 jaar na dato - nog steeds actueel en in gebruik bij de Waddenvereniging.

In Beetsterzwaag zijn diverse kunstwerken van hem te vinden. Vandaar dat Historisch Beetsterzwaag deze zomer aandacht aan deze veelzijdige kunstenaar wil besteden door een buitenexpositie. Priëlen in de overtuin van het Lycklamahûs nemen de bezoekers mee in zijn leven en werk. Er zijn nevenactiviteiten gepland, zoals rondleidingen waarin de deelnemers op zijn kunst worden geattendeerd.

In zijn werk is de natuur een grote inspiratiebron geweest, ook  bij het maken van haiku’s, een vorm van Japanse dichtkunst van drie regels die een ogenblikervaring uitdrukt. Haiku’s van zijn hand zijn in Beetsterzwaag, maar ook op Schiermonnikoog en in andere plaatsen te vinden, zelfs in Noorwegen.

Deze expositie wordt geopend op 18 mei 2024. Aansluitend dagelijks geopend van 08.00-20.00 uur, t/m 30 september. Toegang is gratis.

Parallel aan deze buitenexpositie is er In Museum Opsterlân in Gorredijk aandacht voor Loman met prachtig origineel grafisch werk. Maar ook met filmfragmenten, foto’s, en ruimtelijke objecten. 
De tentoonstellingslocaties liggen op fietsafstand van elkaar. 
Omrop Fryslân wijdt eind april een documentaire aan Jan Loman. 

Wanneer:
t/m 30 september
Afstand tot jouw locatie:

Hier vind je Buitenexpositie over Jan Loman

Overtuin Lycklamahûs Hoofdstraat 80
9244 CP Beetsterzwaag
Plan je route

vanaf jouw locatie

Toon resultaten