Rechthuis Oudega
Oudega
Voor deze plek moeten we in Oudega zijn. In de 17e eeuw vestigde de Grietman van Smallingerland in het rechthuis van Oudega. De bestuurlijke bedrijvigheid was toen kenmerkend in het dorp. Na een branduitbraak werd het huis in 1738 herbouwd.
Neem alvast een kijkje
Ook leuk
-
Rechthuis Oudega
Accepteer cookies om deze content te zien.
Rechthuis Oudega
In Friesland waren er vroeger nog geen gemeenten. Alle beslissingen werden destijds gemaakt door de grietenijen. Tot 1851 waren er in Friesland 30 grietenijen. In de gemeente Smallingerland werden destijds bestuurlijke beslissingen genomen door een grietman die zich vestigde in het rechthuis van Oudega. In de ene week was de grietman te vinden in Smalle Ee, en in de andere week in Oudega. In 1663 werd de rechtspraak in Smalle Ee opgeheven. Hierdoor werden alle rechtelijke beslissingen op deze plek genomen, en werd Oudega het belangrijkste dorp in de gemeente Smallingerland.
In 1798 kwam er een einde aan de administratieve eenheid van Friesland. Als gevolg van het opheffen van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden, verloren de grietenijen hun rechtelijke macht. Vanaf 1851 kwam de gemeentewet en werden de grietenij vervangen door gemeenten.
- Afstand tot jouw locatie:
Hier vind je Rechthuis Oudega
Rechthuis OudegaBuorren 11
9216 WB Oudega Plan je route
vanaf jouw locatie
Vergelijkbare plaatsen
Bekijk alles-
Delleboersterheide - Catspoele - Libellenvlonder
Delleboersterheide - Catspoele - Libellenvlonder -
Offer voor de vrijheid
Offer voor de vrijheid
Nabij de plek van de crash is als eerbetoon aan de omgekomen bemanning in 2004 het ‘Monument voor Geallieerde Vliegers’ onthuld door de zus van een van de bemanningsleden. Een zwerfkei met een plaquette en een paneel met achtergrondinformatie over de toedracht houden de herinnering levend.
De zeven gesneuvelde militairen waren vijf Engelsen, een Canadees en een Australiër. Ze zijn naast elkaar begraven. Bij elk graf is een identieke zerk van witte natuursteen geplaatst met in reliëf een embleem en een kruis. Het kruis is niet alleen een symbool van het christelijke geloof, maar herinnert tevens aan het offer dat de oorlogsslachtoffers brachten voor een leven in vrijheid.
Routes in de buurt
Bekijk alles-
Garyp-De Veenhoop | Bonifatius Kloosterpad: etappe 3
Garyp-De Veenhoop | Bonifatius Kloosterpad: etappe 3(16.4 km)Garyp -
Opeinde – Earnewâld | Streekpad Noardlike Fryske Wâlden: etappe 9
Opeinde – Earnewâld | Streekpad Noardlike Fryske Wâlden: etappe 9(13.2 km)Opeinde -
Fietsrondje De Veenhoop - Beetsterzwaag - Drachten
Fietsrondje De Veenhoop - Beetsterzwaag - Drachten(74.4 km)De Veenhoop -
Rabobank Route | Nationaal Park De Alde Feanen
Rabobank Route | Nationaal Park De Alde Feanen(36.0 km)Earnewoude -
Cultuurhistorischeroute | Nationaal Park De Alde Feanen | Op é Trapers
Cultuurhistorischeroute | Nationaal Park De Alde Feanen | Op é Trapers(42.9 km)Eernewoude