Ga naar inhoud
MAP

Harinxmastate

Beetsterzwaag

Het monumentale pand Harinxmastate ligt in het Friese dorp Beetsterzwaag. Met een karakteristiek uiterlijk, neo classicistische stijl en het bijbehorende park in Engelse landschapstijl behoort dit pand tot een van de mooiste gebouwen in Friesland.

Dit betreft een particulier landgoed, dat niet voor bezoekers helaas niet toegankelijk is.

Het monumentale pand Harinxmastate ligt in het Friese dorp Beetsterzwaag. Met een karakteristiek uiterlijk, neo classicistische stijl en het bijbehorende park in Engelse landschapsstijl behoort dit pand tot een van de mooiste gebouwen in Friesland.

Maar wat maakt dit karakteristiek landhuis zo bijzonder? Komt dit door de markante en unieke uitstraling? Of komt dit door de turbulente geschiedenis? Oorspronkelijk stond dit gebouw in Drachten. Echter, liet Maurits Pico Diederik baron van Harinxma thoe Slooten dit gebouw afbreken door opeenvolging van gebeurtenissen. Vanaf 1843 liet de Grietman van Smallingerland Harinxmastate opnieuw aanbouwen in het pittoreske dorp Beetsterzwaag, geheel in neoclassicistische stijl. In 1845 werd een bijbehorend park aangelegd in Engelse landschapsstijl. Hierbij kreeg men hulp van de tuinarchitect Lucas Roodbaard. In 1877 werd dit sprookjesachtig landhuis vergroot door Herman Willem Stoett. Tijdens de uitbreiding heeft de architect uit Leeuwarden de noordzijde uitgebreid. In 1927 werd de voorzijde van het pand onder handen genomen door architect Willem Gerritsen uit Arnhem.

Afstand tot jouw locatie:

Hier vind je Harinxmastate

Van Harinxmaweg 1
9244 CJ Beetsterzwaag
Plan je route

vanaf jouw locatie

Toon resultaten