Overtuin Lyndenstein
Beetsterzwaag
De Overtuin van Lyndenstein ligt tegenover Revalidatie Friesland in Beetsterzwaag. Hier is van juni t/m september 2021 de tentoonstelling 'Van Lyndens Erfenis' te zien. Dit gratis toegankelijke park in Engelse landschapsstijl is zeker een bezoek waard.
Neem alvast een kijkje
Het tegenover Huize Lyndenstein liggende park is een zogenoemde overtuin, omdat het aan de overzijde van de straat ligt. De overtuin werd vermoedelijk in 1782 aangelegd in een formele Franse stijl met drie in elkaars verlengde liggende vijvers en een rij lindebomen.
Aan het eind van de vijvers was een heuvel opgeworpen, met daarop het 'zomerhuis', een klein rechthoekig gebouwtje. Door vererving kwam het goed in het bezit van Frans Godard Ayzo baron van Lynden, grietman van Opsterland.
Na 1832 kreeg de overtuin een ander aanzicht door een ontwerp van de fameuze tuinarchitect Lucas Pieters Roodbaard. Zijn stijl was gerelateerd aan de Engelse landschapsstijl: romantisch, ronde vormen, slingerpaden en een, voor het oog, oneindig doorlopende vijverpartij.
De overtuin is rond 1900 het decor geweest van godsdienstige bijeenkomsten, georganiseerd door de familie Van Lynden, die kerkelijk rechtzinnig was. Bij de ‘Turkse tent’, het verenigingsgebouwtje aan het einde van de vijver en langs de oever, verzamelden zich destijds duizenden mensen voor de sprekers, die de gelovigen toespraken vanaf een boven de vijver gebouwd spreekgestoelte.
- Afstand tot jouw locatie:
Hier vind je Overtuin Lyndenstein
Overtuin LyndensteinHoofdstraat 12
9244 CN Beetsterzwaag Plan je route
Vergelijkbare plaatsen
Bekijk alles-
Huize Lyndenstein
Huize LyndensteinHet statige Huize Lyndenstein in Beetsterzwaag is het huidige hoofdkantoor van Revalidatie Friesland. Het gebouw is niet open voor bezichtiging.
BeetsterzwaagHistorische buitenplaats
Historische buitenplaats
-
Monument Taeke Schuilenga in Tiesingabosje
Monument Taeke Schuilenga in TiesingabosjeDit fraaie bospad, waarlangs u naar dit monument bent gekomen, is de oorspronkelijke weg van Veenhuizen naar Oosterwolde. Dat is alleen nog te zien aa...
FochtelooMonument
Monument
-
Kerkhof Brongerga & Klokkenstoel
Kerkhof Brongerga & KlokkenstoelOp 14 juli 1711 sloeg het noodlot toe. Door een tragische ongeval overleed Johan Willem Friso. Ook de zoon van Maria Louise en Johan Willem Friso overleed. Op deze begraafplaats kom je meer te weten over de tragiek van de koninklijke familie.
OranjewoudHistorische buitenplaats
Historische buitenplaats
-
Poppebeam Jubbega
Poppebeam JubbegaIn het Zuidoost Friese dorpje Jubbega staat een bijzondere boom. Het gaat om een heel dikke laag vertakte beuk, met een gat erin. De stamomtrek is maar liefst 540 centimeter.
JubbegaBezienswaardigheden
Bezienswaardigheden
-
Schoterschans
SchoterschansDe voormalige Schoterschans - ook wel de Tjongerschans genoemd - werd in 1580 gebouwd op de fundering van het verlaten klooster in Oudeschoot.
OudeschootBezienswaardigheid, Monument, Archeologisch erfgoed
Bezienswaardigheid
-
Schouwburg De Lawei
Schouwburg De LaweiHet culturele hart van Drachten en omstreken! Theater, dans, muziek, kunst, film, cultuureducatie, eten&drinken, locatie voor evenementen: altijd applaus!
DrachtenFilmtheater, Theaterpodium, Muziek, Kunst en Cultuur
Filmtheater
-
Crackstate
CrackstateDe Crackstate is één van de mooist gebouwen van Heerenveen en werd in 1648 gebouwd in opdracht van grietman Johannes Crack.
HeerenveenMonument
Monument
-
Ravenswoud
RavenswoudDe naam Ravenswoud is een verwijzing naar het Ravensmeer dat er ooit was, en de bosrijke omgeving. Pas in 1952 kreeg het dorpsstatus.
RavenswoudBezienswaardigheden
Bezienswaardigheden
-
Oorlogsmonument Anarchisten
Oorlogsmonument AnarchistenU staat hier in de buurt van het terrein ‘Tot Vrijheidsbezinning’, waar al vanaf 1931 door de Anarchistische Jongeren Beweging “Pinksterlanddagen” wer...
AppelschaMonument
Monument
-
Tolbrugschans
TolbrugschansDe Tolbrugschans is een verdedigingswerk dat in 1580 is gebouwd als onderdeel van de Friese Waterlinie. Momenteel is er op deze plek een recreatiebedrijf gevestigd met dezelfde naam, je ziet nog wel de hoogteverschillen in het terrein.
OudehorneMonument
Monument
Routes langs deze locatie
-
Nij Beets - Olterterp | Koningspad XL: etappe 9
Nij Beets - Olterterp | Koningspad XL: etappe 9(16,2 km)Nij BeetsWandeltocht
Wandeltocht
-
Drachten - Beetsterzwaag - Olterterp - Ureterp | Bonifatius Kloosterpad: rondje 8
Drachten - Beetsterzwaag - Olterterp - Ureterp | Bonifatius Kloosterpad: rondje 8(27,2 km)DrachtenWandeltocht, Culturele route
Wandeltocht
-
Elfstatentocht III
Elfstatentocht III(65,5 km)HeerenveenRecreatief, Cultuurroute, E-bike, Culturele route
Recreatief