Ga naar inhoud
MAP

Overtuin Lyndenstein

Beetsterzwaag

De Overtuin van Lyndenstein ligt tegenover Revalidatie Friesland in Beetsterzwaag. Hier is van juni t/m september 2021 de tentoonstelling 'Van Lyndens Erfenis' te zien. Dit gratis toegankelijke park in Engelse landschapsstijl is zeker een bezoek waard.

Het tegenover Huize Lyndenstein liggende park is een zogenoemde overtuin, omdat het aan de overzijde van de straat ligt. De overtuin werd vermoedelijk in 1782 aangelegd in een formele Franse stijl met drie in elkaars verlengde liggende vijvers en een rij lindebomen.

Aan het eind van de vijvers was een heuvel opgeworpen, met daarop het 'zomerhuis', een klein rechthoekig gebouwtje. Door vererving kwam het goed in het bezit van Frans Godard Ayzo baron van Lynden, grietman van Opsterland.

Na 1832 kreeg de overtuin een ander aanzicht door een ontwerp van de fameuze tuinarchitect Lucas Pieters Roodbaard. Zijn stijl was gerelateerd aan de Engelse landschapsstijl: romantisch, ronde vormen, slingerpaden en een, voor het oog, oneindig doorlopende vijverpartij.

De overtuin is rond 1900 het decor geweest van godsdienstige bijeenkomsten, georganiseerd door de familie Van Lynden, die kerkelijk rechtzinnig was. Bij de ‘Turkse tent’, het verenigingsgebouwtje aan het einde van de vijver en langs de oever, verzamelden zich destijds duizenden mensen voor de sprekers, die de gelovigen toespraken vanaf een boven de vijver gebouwd spreekgestoelte.

Afstand tot jouw locatie:

Hier vind je Overtuin Lyndenstein

Overtuin Lyndenstein
Hoofdstraat 12
9244 CN Beetsterzwaag
Plan je route

vanaf jouw locatie

Toon resultaten