Ga naar inhoud
MAP

Ambtenarentoertocht 2021

Op 11 juni 2021 vindt de eerste editie van de Ambtenarentoertocht plaats! Deze toertocht voor sportieve ambtenaren uit heel Nederland is een initiatief van de gemeenten Heerenveen, Smallingerland, Opsterland, Ooststellingwerf en Weststellingwerf. 

Tijdens de Ambtenarentoertocht fiets je een prachtige route in veelzijdig Zuidoost Friesland!

Wij inspireren je alvast met leuke tips voor als je naar Zuidoost Friesland komt. Wat valt er allemaal nog meer te zien en te beleven tijdens je verblijf in Het Andere Friesland? 

In aanloop naar de virtuele Ambtenarentoertocht 2021 word je door de organisatie van de toertocht uitgedaagd om wekelijks al wat fietskilometers te maken op basis van bestaande routes in Zuidoost Friesland. Die routes vind je hieronder. Elke route heeft een eigen verhaal. Mocht je nieuwsgierig geworden zijn, dan ben je natuurlijk van harte welkom om het gebied eens met eigen ogen te komen bekijken!  

Vijf routes om alvast wat kilometers te maken

Strijd voor gelijkheid

Strijd voor gelijkheid Domela Nieuwenhuis

Fietsroute 39 km

Tegenwoordig is het de normaalste zaak van de wereld dat we stemrecht hebben. Dat was vroeger wel anders. In deze fietstocht ontdek je samen met Jort Kelder het verhaal van Ferdinand Domela Nieuwenhuis, de verlosser van de allerarmsten.

Leven met het water

Leven met het water Alde Feanen water riet natuurgebied

Fietsroute 40 km

De mens kan niet zonder water. Maar in Friesland was er meestal te veel water. Hoe we daarmee hebben leren leven, vertelt boswachter Arjan Postma je tijdens deze fietstocht. 

Drijvende krachten

Drijvende krachten Earnewald skutsjesilen

Fietsroute 48 km

De absolute skûtsjesspecialist Age Veldboom helpt je in deze fietsroute de ondernemende energie rondom Drachten te ontdekken. Met hulp van deze route beleef je de waterrijke omgeving nog beter!

Bodem in beweging

Bodem in beweging Bosbergtoren Appelscha

Fietsroute 45 km

Als de bodem eens zou kunnen praten... Boswachter Arjan Postma kan je gelukkig ook vertellen hoe het veenlandschap door de mens is ontwikkeld, en welke dieren en insecten er leven.

Friese Waterlinie

Friese Waterlinie Friese waterlinie Frieschepalen

Fietsroute 45 km

Vroeger moesten we creatief denken om onszelf te beschermen tegen de vijand. De Friese reisboekenschrijver Fokko Bosker neemt je mee langs de verdedigingswerken rondom Bakkeveen.