Ga naar inhoud
MAP

Passantenhaven Drachtstervaart

Drachten

Hier aan de Drachtstervaart vind je de passantenhaven, een plek waar vroeger veen werd afgegraven en over het water werd vervoerd. De ondernemende kant van de inwoners staat symbool voor deze plek. In 2015 werd de vaart namelijk heropend voor recreanten.

Hier op de passantenhaven in Drachten herbeleef je de oude Friese historie. In de omgeving van deze locatie stond vroeger hoogveen. Het veen werd afgegraven en uiteindelijk verkocht als turf, een soort brandstof dat vroeger enorm kostbaar was, en veel veenafgravingen vonden destijds in Friesland plaats. Als onderdeel van de verkoop werd vroeger de turf over het water verscheept. 

Na het einde van de veenhandel, kwam ook het werk en het leven hier op de Drachtstervaart stil te liggen. Hierdoor dumpten veel mensen afval in het water en nam deze plek veel ruimte in beslag. En vele Drachtenaren lieten het niet bij zitten. De nostalgische herinneringen op deze plek bleven de mensen achtervolgen, en daar moest wat aangedaan worden. De ondernemende kant van vele inwoners kwam uiteindelijk naar boven. De drachtsevaart werd omgetoverd tot een recreatieplaats, en de heropening van de vaart werd in 2015 werkelijkheid. Ook werd de naam verandert naar Passantenhaven Moleneind.

Afstand tot jouw locatie:

Hier vind je Passantenhaven Drachtstervaart

Passantenhaven
Moleneind Noordzijde 56
9203 ZR Drachten
Plan je route

vanaf jouw locatie

Toon resultaten