Ga naar inhoud
MAP

Ecokathedraal Mildam

Mildam

De ecokathedraal in Mildam is een werkplek waar mens, plant en dier samenwerken, zonder plan en eindeloos in de tijd. Louis Le Roy is met de bouw begonnen in de jaren 70 van de vorige eeuw en er wordt nog steeds aan doorgebouwd. Eindeloos!

Een ecokathedraal is een plek waar mens, plant en dier eindeloos samenwerken. Het gebied (een openbaar park of particulier terrein) wordt met behulp van vrije energie (dus zonder hulp van machines maar alleen met spierkracht) bewerkt, eventueel met behulp van duurzaam herbruikbaar materiaal. Op dit moment is dit vooral steen, maar gebruik van hout en glas is later ook mogelijk. De stenen worden los gestapeld, en dus niet gemetseld zodat dieren en planten de tussenruimtes kunnen gebuiken om te groeien en nestjes in te maken.  Er wordt zonder plan gewerkt, dus geen tekeningen vooraf hoe het gebied zich zal ontwikkelen. 


De eerste ecokathedraal is sinds 1965  in ontwikkeling in Mildam (bij Heerenveen). Bedenker en uitvoerder hiervan is Louis Le Roy (1924 - 2012) die honderden vrachtwagens met klinkers, tegels en trottoirbanden heeft geordend tot een complex bouwwerk, waarin ook de natuur een evengroot aandeel heeft. Op dit moment is er een groep van 8 nieuwe bouwers aan het werk, meestal op dinsdagochten. Ook hier bestaat geen uitgewerkte bouwtekening van het werk, maar de vorm van het geheel hangt af van het geleverde bouwmateriaal. Dat wordt nog regelmatig gestort, en weer door de nieuwe bouwers gestapeld. De stichting zal zich er voor inzetten dat dit werk door zal gaan, zonder een eindtijd vast te leggen.

De Stichting TIJD is opgericht om de ontwikkeling van deze ecokathedraal te garanderen voor de komende generaties. Ook willen we adviseren bij het ontwikkelen van andere ecokathedralen in binnen- en buitenland. Zo is er in de wijk Heerenveen-Midden een stadspark in ontwikkeling volgens de principes van het ecokathedraal proces: de Le Roy tuin aan de Europalaan en de Kennedylaan. Met de gemeente Heerenveen is in 2005 een intentieverklaring voor 100 jaar ondertekend om dit gebied op ecokathedrale wijze te ontwikkelen. Ook is in de Groningse wijk Lewenborg een Le Roy gebied, dat sinds de jaren 70 van de vorige eeuw als ecokathedraal ontwikkeld wordt. De hoeder van deze ontwikkeling is door de Stichting LeRoy Groningen, die in 2008 een soortgelijke overeenkomst met de stad Groningen heeft gesloten.

Afstand tot jouw locatie:

Hier vind je Ecokathedraal Mildam

Yntzelaan 6 b
8454KV Mildam
Plan je route

vanaf jouw locatie

Toon resultaten