Ga naar inhoud
MAP

Koloniën van Weldadigheid

Frederiksoord

De Koloniën van Weldadigheid zijn bijzondere systematische zelfvoorzienende agrarische nederzettingen, die naast Veenhuizen ook te vinden zijn in de nabijgelegen dorpen Frederiksoord, Wilhelminaoord en Willemsoord.  In 1818...

De Koloniën van Weldadigheid zijn bijzondere systematische zelfvoorzienende agrarische nederzettingen, die naast Veenhuizen ook te vinden zijn in de nabijgelegen dorpen Frederiksoord, Wilhelminaoord en Willemsoord. 

In 1818 streek Johannes van den Bosch neer in Frederiksoord. Hier stichtte hij de eerste Kolonie om nieuwe kansen te bieden aan paupers uit stedelijke gebieden.

Omdat dit cultuurlandschap waarschijnlijk uniek op de wereld is, zijn de Koloniën van Weldadigheid door het Werelderfgoedcomité van Unesco op de Werelderfgoedlijst geplaatst.

Bezoek ook het gevangenismuseum in Veenhuizen voor het verhaal over de landlopers en paupers, die meewerkten aan een experiment in sociale hervormingen. Het doel hiervan was om arme mensen in 'ijverige' burgers te transformeren en om van 'braakliggend' terrein, productieve landbouwgrond te maken.

Afstand tot jouw locatie:

Hier vind je Koloniën van Weldadigheid

Frederiksoord
Plan je route

vanaf jouw locatie

Toon resultaten