Ga naar inhoud
MAP

Commandopost Grou

Grou

Commandopost Grou is één van de bezoekerslocaties van het Museum Bescherming Bevolking. Waan je door de wereld van de Koude Oorlog en bezoek de ondergrondse bunkers. 

De commandopost in Grou is ingericht met vier commandoposten: Kringcommandopost Bescherming Bevolking (KCBB-Friesland-c), Provinciale Commandopost Bescherming Bevolking (PCBB-Friesland), Gemeentelijk Centrum Civiele Verdediging (GCCV-Leeuwarden) en Provinciaal Centrum Civiele Verdediging (PCCV-Friesland).

Bij het maken van de plannen voor de bouw rond 1965 is ervoor gekozen op deze locatie een gecombineerde commandopost te bouwen. Dit resulteerde, na een lange periode van voorbereiden, in 1967 tot de officiële ingebruikname van deze unieke commandopost in Grou.

Deze commandopost is het grootste bunkercomplex in Nederland en is maar liefst 1100 m2 groot! Naast de medewerkers van de Bescherming Bevolking vrijwilligers en de zogenaamde noodwachters (dienstplichtigen), waren aanwezig de Commissaris van de Koningin, Commissaris van Politie, Brandweercommandant en de Burgemeester van Leeuwarden. 

De bedoeling was om bij een calamiteit, er werd gedacht aan een aanval op de vliegbasis Leeuwarden, dat het dagelijks bestuur in de provincie Friesland ongestoord door kon gaan. 
Nadat de BB Bescherming bevolking in juni 1986 werd opgeheven kwamen vele bunkercomplexen leeg te staan. 


De bunker in Grou is de enige die bezocht kan worden. Deze locatie is standaard geopend iedere eerste zondag van de maand van 11.00 tot 16.00 uur en iedere woensdagmiddag van 13.30 tot 16.00 uur. Ook is het mogelijk een rondleiding te boeken buiten de reguliere openingsdagen via het contactformulier op de site van het Museum.

De Commandopost in Grou is onderdeel van Museum Bescherming Bevolking, de organisatie die het erfgoed van de voormalige organisatie Bescherming Bevolking verzamelt, conserveert en presenteert. Er is nog een andere bezoekerslocatie, de Commandopost in Rijswijk.

Afstand tot jouw locatie:

Hier vind je Commandopost Grou

Burstumerdyk 1
9001 ZC Grou
Plan je route

vanaf jouw locatie

Toon resultaten