Ga naar inhoud
MAP

De Fochtel

Fochteloo

Sinds 2010 is dit stuk ingericht voor de natuur en onderdeel van het Fochteloërveen. Een belangrijke buffer voor het overgebleven hoogveen.

Hoogveen ontstaat alleen op plekken waar regenwater blijft staan. Natuurmonumenten heeft mede daarom het gebied zo ingericht dat het nat blijft. Zo wordt verdroging van de kern tegengegaan, waardoor het hoogveen kan herstellen en ontwikkelen.

Dit monument ‘De Fochtel’ is in 2013 onthuld, nadat de 7 jaar werkzaamheden aan dit gebied waren afgerond. Er is in totaal 550 hectare ‘nieuwe natuur’ ingericht.

De tekst op het monument is van dichter Willem Tjebbe Oostenbrink: “De Fochtel... waar bomen en struiken, wollegras dat opkomt, onderdompelen, kan ik groeien.”

Het ‘Compagnonsveld’ verwijst naar de Compagnons, de eigenaren van de veengrond. Zij verhuurden hun grond aan veenbazen, die een aantal ‘veenjaren’ de tijd hadden het veen af te graven. Als al het veen afgegraven was, verkochten de Compagnons de grond door aan de boeren. De boeren namen vervolgens de grond weer in gebruik voor landbouw en veeteelt.

Op plekken zoals deze mag de natuur echter weer haar vrije loop nemen. Het drassige veen is er meer dan welkom.

Afstand tot jouw locatie:

Hier vind je De Fochtel

Fochterloërveen
Fochteloo
Plan je route

vanaf jouw locatie

Toon resultaten