Ga naar inhoud
MAP

Duurswouderheide

Wijnjewoude

Natuurgebied Duurswouderheide is een groot heidegebied in Zuidoost Friesland dat wordt beheerd door Staatsbosbeheer.

Natuurgebied Duurswouderheide is een groot heidegebied in Zuidoost Friesland dat wordt beheerd door Staatsbosbeheer.

Er is parkeergelegenheid bij het schitterende oude kerkje dat gelegen is aan de weg tussen Wijnjewoude en Bakkeveen. Op deze parkeerplaats zijn diverse informatieborden te vinden en vanaf hier kun je verschillende routes starten. 

Je kunt er wandelen, maar er is ook een fietspad en een ruiterpad. Onderweg kom je langs heidevelden, maar ook langs bos, grote vennen en kleine poeltjes, ook wel pingoruïnes genoemd. Deze zijn ontstaan in de ijstijd en nog steeds te bewonderen! Realiseer je eens hoe oud deze meertjes zijn als je er langs loopt. 

De in de ijstijd onstane kraters raakten na verloop van tijd gevuld met plantenresten (veen). Het veen werd door de mens gebruikt als brandstof, hierdoor werden de pingo's weer zichtbaar als ronde meertjes in het landschap. In Nederland zijn dergelijke pingoruïnes in het noorden en het oosten van het land te vinden. 

Vanaf 1880 was de familie Lycklama à Nijholt eigenaar van de Duurswouderheide en het ’t Oude Bosch dat aan de noordzijde van de weg gelegen is. ’t Oude Bosch werd gebruikt als landgoed, de heide werd verder ontgonnen en als akkers in gebruik genomen.

Afstand tot jouw locatie:

Hier vind je Duurswouderheide

Breeberchspaed 1
9241 WP Wijnjewoude
Plan je route

vanaf jouw locatie

Toon resultaten