Ga naar inhoud
MAP

Zwartendijksterschans

Een-West

De Zwartendijksterschans is misschien wel de best bewaarde schans van de Friese Waterlinie. Net als vele andere verdedigingswerken werd deze schans tijdens de Tachtigjarige oorlog gebruikt om de Spanjaarden tegen te houden.

De Zwartendijksterschans is misschien wel de best bewaarde schans van de Friese Waterlinie. Net als vele andere verdedigingswerken werd deze schans tijdens de Tachtigjarige oorlog gebruikt om de Spanjaarden tegen te houden. Destijds gebouwd in opdracht van Willem Lodewijk, stadhouder van Friesland.

De schans ligt bij het dorpje Een-West, net over de Friese grens. Het gebied rondom de schansen werd in oorlogstijd onder water gezet. De Zwartendijksterschans controleerde de doorgang van de Drentse Venen tussen Groningen en Friesland. 

Na de Tachtigjarige oorlog raakte de schans in verval, maar in 1673 moest de schans weer in gebruik worden genomen, om de aanval van Christoph Bernhard Von Galen, oftewel Bommen Berend, af te slaan.

Het lukte Bommen Berend niet om vanuit Duitsland Groningen binnen te dringen, daarom besloot hij via Friesland een omweg te maken. Met spoed werden er schansen van de Friese Waterlinie hersteld, waaronder deze Zwartendijksterschans.

De Zwartendijksterschans werd in 1988 gerestaureerd en is nog steeds heel mooi om te zien. Stichting Het Drentse Landschap is nu eigenaar van de schans. 

Deze schans is gelegen aan de fietsroute Friese Waterlinie I.

Afstand tot jouw locatie:

Hier vind je Zwartendijksterschans

Schansweg
Een-West
Plan je route

vanaf jouw locatie

Toon resultaten