Ga naar inhoud
MAP

Tjeukemeer (Tsjûkemar)

Oldeouwer

Het Tjeukemeer (Fries: Tsjûkemar), is het grootste binnenwater van Friesland.

Het Tjeukemeer (Fries: Tsjûkemar), is het grootste binnenwater van Friesland. Er zijn verschillende verhalen over het ontstaan en de naamgeving van het Tjeukemeer.

Aan de rand van het Tjeukemeer, bij het gemaal van Echten, staat het standbeeld van Tsjûke en March. Bij dat standbeeld verklaart een tekst het ontstaan van het Tjeukemeer.

Er zijn twee versies. In de eerste versie lopen twee boerinnen terug van het melken naar huis. Nadat ze een brandje ontdekten weigerde de boerin die de melk droeg, de brand te blussen. De ander schold haar uit voor Tsjûke, een hondennaam. De naam is een eigen leven gaan leiden en zou gebruikt zijn voor het meer, dat ontstond in het gat dat de brand achterliet in het land. In de tweede versie raakten twee zusjes elkaar in de rook van een brand kwijt. Zij bleven naar elkaar roepen: "Tsjûke" en "March", hun stemmen bleven nog lang hoorbaar en vormden aaneengeklonken Tsjûkemar.. dit tweede verhaal zou ook geleid hebben naar de naamgeving van twee van de eilandjes in het Tjeukemeer, de Tsjûkepolle en de Marchjepolle.

In het Tjeukemeer bevindt zich een snel vaargebied, binnen de gele boeien mag je met je boot snel varen. Buiten een zogeheten snel vaargebied dien je je snelheid aan te passen aan de andere watersporters.

Lees hier meer over het Tjeukemeer.

Afstand tot jouw locatie:

Hier vind je Tjeukemeer (Tsjûkemar)

Tjeukemeer
Meerweg 34
8515CB Oldeouwer
Plan je route

vanaf jouw locatie

Toon resultaten