Ga naar inhoud
MAP

Grietenijhuis

Wolvega

Het grietenijhuis werd in 1835 in opdracht van grietman Nicolaas van Heloma en de assessoren van Weststellingwerf (wethouders) gebouwd. Wolvega had toen net de voorkeur gekregen boven Noordwolde als hoofdplaats van de grietenij. Dit zorgde ervoor dat Wolvega...

Het grietenijhuis werd in 1835 in opdracht van grietman Nicolaas van Heloma en de assessoren van Weststellingwerf (wethouders) gebouwd. Wolvega had toen net de voorkeur gekregen boven Noordwolde als hoofdplaats van de grietenij. Dit zorgde ervoor dat Wolvega kon uitgroeien naar een grote plaats. Het werd neergezet op een kruispunt van wegen in het centrum van het dorp. Tot in de jaren 70 van de vorige eeuw denderde het drukke verkeer van de Rijksweg hier voorbij. Veel Stellingwerver echtparen zijn hier getrouwd. 

In de vorige eeuw werd het gebouw als gemeentehuis gebruikt totdat in 1980 de ambtenaren het gebouw verlieten om zich in een nieuw gebouw te vestigen. Het gemeentehuis werd voor een vriendenprijs verkocht onder de voorwaarde dat het behouden werd. Er kwamen appartementen, het VVV, een kapper en een pizzeria in. Het pand brandde in 2017 voor een groot gedeelte af. In 2020 is het echter uit de as herrezen en prijkt het weer in volle glorie.

Afstand tot jouw locatie:

Hier vind je Grietenijhuis

Heerenveenseweg 1
Wolvega
Plan je route

vanaf jouw locatie

Toon resultaten