Ga naar inhoud
MAP

Sluis Veenhoop

De Veenhoop

Vanuit de Friese meren kunt u bij de Veenhoop het Polderhoofdkanaal op. Rondom het kanaal heb je een prachtige omgeving waar je lekker tot rust komt en waar je lekker kunt genieten van de Friese natuur.

De Veenhoop kende vroeger veel tegenslagen. Zo was er in 1892 op deze plek een grote watersnoodramp. En vanwege hevige regenvallen stonden de veenpolders in het dorp vol met water en modder. En als je denkt dat het niet erger kon braken zelfs de dijken door. Er moest iets gebeuren. 

In 1892 werd het Polderhoofdkanaal gegraven. Het aanleggen van dit kanaal zorgde voor een betere verbinding van de dorpen De Veenhoop en Nij Beets. Het gebruik van het Polderhoofdkanaal zorgde voor een betere bereikbaarheid van het transport. Ook werden er 2 sluizen aangelegd om zo het water beter in bedwang te houden. 

In 1966 werd het kanaal stopgezet. De dynamische kracht op het Polderhoofdkanaal kwam ook daarmee ten einde. Beter nieuws volgde in 2008, het Polderhoofdkanaal werd namelijk weer opengesteld. En ook de bruggen en sluizen zijn weer in gebruik zodat het water weer open kon voor de scheepsvaart. In 2014 was het Polderhoofdkanaal technisch gereed, en konden de brug en sluis van afstand worden bediend. 

Afstand tot jouw locatie:

Hier vind je Sluis Veenhoop

Sluis Veenhoop
Hooidammen
De Veenhoop
Plan je route

vanaf jouw locatie

Toon resultaten