Ga naar inhoud
MAP

Dorpshuis De Wijken Ravenswoud

Ravenswoud

Nadat er meer dan 25 jaar was gepraat over de wens om in Ravenswoud een eigen dorpshuis te hebben was het in 1981 dan eindelijk zover: Dorpshuis “De Wijken” werd gebouwd. Om het financiële plaatje rond te krijgen mochten de dorpsbewoners gebruik...

Nadat er meer dan 25 jaar was gepraat over de wens om in Ravenswoud een eigen dorpshuis te hebben was het in 1981 dan eindelijk zover: Dorpshuis “De Wijken” werd gebouwd. Om het financiële plaatje rond te krijgen mochten de dorpsbewoners gebruik maken van het oude gemeentehuis. Alles wat bruikbaar was voor het dorpshuis mochten ze eraf halen. Maar nadat eerst de bouwvergunning werd geweigerd moest er alsnog allemaal nieuw materiaal komen. Omdat daar extra geld voor nodig was, moest de gemeente de begroting verhogen. Gelukkig deden ze dat en kon de bouw doorgaan.

Ongeveer 80 vrijwilligers zijn met de bouw van het dorpshuis bezig geweest. Hierdoor is veel geld uitgespaard. Daarnaast werden er tal van acties georganiseerd waarmee extra geld werd bijeengebracht. Naast dat het dorpshuis een grote aanwinst voor Ravenswoud was, was het ook nog eens het 100e dorpshuis in Fryslân.

Al vrij snel bleek dat het Dorpshuis eigenlijk te klein was opgezet; groter mocht destijds niet van het gemeentebestuur. Medio 1993 was zowel de toestemming als het financiële plaatje rond om de vurig gewenste uitbreiding te realiseren: het gebouw werd verlengd met een extra spant en er kwam een nieuw gedeelte langs de zijkant bij. Door het wegschuiven van de tussenwand kunnen de twee zalen aan elkaar worden gekoppeld. In augustus 1994 vond de heropening plaats. In de jaren nadien zijn er nog regelmatig aanpassingen aan het gebouw gedaan. In de winter 2018-2019 werden de entreehal en toiletgroep van de grote zaal compleet gerenoveerd: een grote stap van de overwegend bruine kleuren uit de tachtiger jaren naar de frisse wit/grijze kleurstelling van de 21e eeuw. Verder is in 2020 het terras bij de kleine zaal vernieuwd en vergroot. Net als destijds bij de bouw werden ook deze werkzaamheden weer grotendeels uitgevoerd door een trouwe groep vrijwilligers, voornamelijk vaklieden – al dan niet gepensioneerd – uit diverse disciplines.

Afstand tot jouw locatie:

Hier vind je Dorpshuis De Wijken Ravenswoud

Veenwijksweg 5
Ravenswoud
Plan je route

vanaf jouw locatie

Toon resultaten