Ga naar inhoud
MAP

Oude School

Appelscha

Het is 1875 als timmerman Eisinga uit Gorredijk start met de bouw van deze school met onderwijzerswoning. Kostprijs 11.498 gulden. Vanaf 1886 stond hier de Openbare Lagere school van Appelscha-Boven, lang een van de oudste schoolgebouwen van de...

Het is 1875 als timmerman Eisinga uit Gorredijk start met de bouw van deze school met onderwijzerswoning. Kostprijs 11.498 gulden. Vanaf 1886 stond hier de Openbare Lagere school van Appelscha-Boven, lang een van de oudste schoolgebouwen van de gemeente Ooststellingwerf. In 1910 telde de school 120 leerlingen. Nauwelijks voorstelbaar: gemiddeld 60 leerlingen per lokaal! Het duurde nog tien jaar (1920) aleer de omvang van het gebouw werd vergroot met een lokaal wegens dat aantal leerlingen. Dat verklaart ook de toenmalige ruime fietsenstalling voor 100 fietsen achter de school “Appelscha-boven”.

De kleuters werden in eerste instantie door de ouders naar de kleuterschool in Appelscha gebracht. Daarna gingen ze met de gewone lijndienst naar het dorp en waar ze door de leerkracht van de bushalte naar de kleuterschool werden begeleid. In het begin van 1970 kwam de “kleuterbus” de kleuters halen en brengen.

In 1984 werd de school een basisschool voor leerlingen van 4 t/m 12 jaar. De kleuters bleven vanaf toen in Appelscha-Boven.

Eveneens in het tweede deel van de 20e eeuw daalde het aantal leerlingen drastisch. Deze trend zette zich door na de eeuwwisseling. Ondanks de noodgreep in 2009 om de school “De Kameleon” te noemen (met het argument dat de school niet alleen voor kinderen uit de buurt was), moest de roemruchte oude school van Appelscha-Boven aan het eind van het schooljaar 2009-2010 na ruim 143 jaar uiteindelijk sluiten.

Lichtfontein

Via een veiling werd het schoolgebouw eigendom van de uitbaters van De Lichtfontein. De Lichtfontein werd hier geopend in 2011. Het is een sfeervol cursus- en opleidingscentrum, waar onder meer yoga, intuïtieve ontwikkeling en sacrale dans gegeven wordt. Het betreft een Centrum voor Levenskunst, waar regelmatig een concert wordt gegeven en waar meditatielessen, therapieën en massages gegeven worden, enz.. Naast dit alles is er een winkeltje in kleding, sieraden en wierook gevestigd en voeren zij een Bed & Breakfast.

Afstand tot jouw locatie:

Hier vind je Oude School

Vaart Zuidzijde 120
Appelscha
Plan je route

vanaf jouw locatie

Toon resultaten