Bekhofschans
Oldeberkoop
Op een schilderachtige plek ten zuiden van het dorp Oldeberkoop - aan rivier de Linde - is de Bekhofschans te vinden. Een verdedigingswerk dat onderdeel was van de Friese waterlinie.
Neem alvast een kijkje
Op een schilderachtige plek ten zuiden van het dorp Oldeberkoop - aan rivier de Linde - is de Bekhofschans (ook wel Beckhofschans) te vinden. Een verdedigingswerk dat onderdeel was van de Friese waterlinie, waarmee de Friese hoofdstad beschermd werd.
Je moet goed kijken om de hoger gelegen aarden wallen te onderscheiden, ze zijn flink begroeid met struikgewas. Deze schans in gebouwd in halfbastion vorm, met stervormige punten en een gracht eromheen.
In het midden staat een stokoude dode eikenboom, deze zou in 1673 gepland zijn. In dat jaar werd de schans helemaal opgeknapt nadat die vernield was door het leger van Bommen Berend. De boom kreeg wel de naam 'hangboom' omdat er volgens de overlevering wel soldaten werden opgehangen.
De wallen van de Bekhofschans die je hier ziet, zijn nog origineel, je staat hier op een grondwerk uit 1582!
Deze schans is gelegen aan de fietsroute Friese Waterlinie II.
- Afstand tot jouw locatie:
Vergelijkbare plaatsen
Bekijk alles-
Bonifatiuskerk
BonifatiuskerkDe Bonifatiuskerk vind je middenin het prachtige dorpje Oldeberkoop. Deze kerk behoort tot de oudste van Zuidoost Friesland, de oudste delen zijn waarschijnlijk rond het jaar 1125 al gebouwd. De huidige gemetselde toren dateert uit de 17e eeuw.
OldeberkoopKerk, Monument
Kerk
-
Monument Marinus van Emst
Monument Marinus van EmstDit plekje bij het Van Emstplein en aan de Van Emstweg is sinds 12 augustus 2004 de plaats geweest voor de hierboven afgebeelde herdenkingsplaquette (...
AppelschaMonument
Monument
-
Schans Frieschepalen
Schans FrieschepalenTijdens de Tachtigjarige oorlog werden er in 1593 door stadhouder Willem Lodewijk drie schansen in Zuidoost Friesland opgeworpen. Eén daarvan is die van Frieschepalen.
FrieschepalenBezienswaardigheid, Monument, Archeologisch erfgoed
Bezienswaardigheid
-
De Friese Waterlinie
De Friese WaterlinieIn Oldeberkoop maak je kennis met de schansen van de Friese waterlinie: versterkingen in het landschap die kort na 1580 werden opgeworpen om de vijand te keren met behulp van water.
OldeberkoopBezienswaardigheid, Archeologisch erfgoed
Bezienswaardigheid
-
Kerk op de Hoogte
Kerk op de HoogteDeze historische kerk in Wolvega werd in 1646 gebouwd op een plek waar eerst een oudere kerk stond. Dit rijksmonument werd gebouwd op een terp, in volksmond “de Kerk op de Hoogte'' genoemd.
WolvegaKerk, Monument
Kerk
-
Schoterschans
SchoterschansDe voormalige Schoterschans - ook wel de Tjongerschans genoemd - werd in 1580 gebouwd op de fundering van het verlaten klooster in Oudeschoot.
OudeschootBezienswaardigheid, Monument, Archeologisch erfgoed
Bezienswaardigheid
-
Monument Taeke Schuilenga in Tiesingabosje
Monument Taeke Schuilenga in TiesingabosjeDit fraaie bospad, waarlangs u naar dit monument bent gekomen, is de oorspronkelijke weg van Veenhuizen naar Oosterwolde. Dat is alleen nog te zien aa...
FochtelooMonument
Monument
-
Terbandsterschans
TerbandsterschansDe Terbandsterschans werd in 1580 aangelegd als onderdeel van de Friese waterlinie. In 2018 is er op deze plek een kunstwerk geplaatst ter nagedachtenis aan een verdedigingswerk.
HeerenveenMonument
Monument
-
Korenmolen 'De Volharding'
Korenmolen 'De Volharding'Yme Kuiper kocht ooit in 1862 korenmolen 'De Volharding'. Verder was deze molen ooit een logeerplek van Domela.
HeerenveenMolen of Gemaal, Monument
Molen of Gemaal
-
Volksgebouw Aurora
Volksgebouw AuroraDeze bijzondere plek vertelt het verhaal van Domela en zijn leven in het volksgebouw Aurora, de ontmoeting met Yme Kuiper, en de sloop van het gebouw na de dood van Domela.
HeerenveenMonument
Monument
Routes langs deze locatie
-
Wolvega - De Hoeve - Oldeberkoop | Stellingenpad: etappe 8
Wolvega - De Hoeve - Oldeberkoop | Stellingenpad: etappe 8(23,8 km)WolvegaWandeltocht
Wandeltocht
-
Friese Waterlinie II
Friese Waterlinie II(58,0 km)HeerenveenRecreatief, E-bike, Culturele route
Recreatief