Ga naar inhoud
MAP

Klokkenstoel Nijeholtwolde

Nijeholtwolde

De klokkenstoel staat bij het kleine kerkhof van het buurtschap Nijeholtwolde. In 1698 werd de oude kerk van Nijholtwolde afgebroken, maar er was geen geld voor nieuwbouw dus werd er een klokkenstoel gebouwd.

Nijeholtwolde is een oud veendorpje gelegen ten noorden van Wolvega in het Zuidoosten van de provincie Friesland. 

De klokkenstoel staat bij het kleine kerkhof van het buurtschap, aan de Weerdijk. 

In 1698 werd de oude kerk van Nijholtwolde afgebroken, maar er was geen geld voor nieuwbouw dus werd besloten er een klokkenstoel te bouwen.

Een zogenaamde dubbele stoel schijnt er toen te zijn gebouwd, maar in 1734 moest er alweer een nieuwe klokkenstoel komen en in 1788 was deze alweer aan vervanging toe. In dat jaar wordt er ook een nieuwe klok opgehangen. De klok blijft, maar het houten geraamte moet in de jaren daarna regelmatig vervangen worden.

De Stichting Alde Fryske Tsjerken bezit niet alleen historische kerken in Friesland, ook deze klokkenstoel staat sinds 1973 op haar lijst. In 1982 wordt er dankzij de stichting weer een nieuwe versie van de klokkenstoel gebouwd op het kerkhof van Nijeholtwolde. De klok uit 1788 werd in de Tweede Wereldoorlog helaas door de Duitsers gevorderd en omgesmolten, daarom hangt er nu een klok in van na de oorlog.

De klok luidt vandaag de dag nog altijd voor de doden bij begrafenissen.

Meer weten over de klokkenstoel? Klik dan hier

Afstand tot jouw locatie:

Hier vind je Klokkenstoel Nijeholtwolde

Weerdijk 9 a
8488 GN Nijeholtwolde
Plan je route

vanaf jouw locatie

Toon resultaten