Ga naar inhoud
MAP

(Voormalig) Gereformeerde Kerk Appelscha

Appelscha

U kijkt over het paneel en over de vaart naar de apotheek. Links daarvan staat nu een modern kantoorpand. Maar daar stond eertijds het eerste Gereformeerde kerkgebouw van Appelscha met daarnaast de oorspronkelijke pastorie (foto links). Links naast...

U kijkt over het paneel en over de vaart naar de apotheek. Links daarvan staat nu een modern kantoorpand. Maar daar stond eertijds het eerste Gereformeerde kerkgebouw van Appelscha met daarnaast de oorspronkelijke pastorie (foto links). Links naast de pastorie staat nóg een pastorie, maar die is van de Hervormde gemeente. In 1956 werd de nieuwbouw aan de Van Emstweg (rechterfoto) in gebruik genomen.

Afscheiding
In oktober 1834 verliet dominee Hendrik de Cock samen met 136 gemeenteleden de hervormde kerk van Ulrum in Groningen. Dat was het begin van een steeds sterker wordende beweging van kerkleden die de naar enige vrijzinnigheid neigende hervormde kerk verlieten wegens de hang naar de strakke kerkleer, vastgelegd in 1619 door de Dordtse Synode. Aanvankelijk werden bijeenkomsten niet toegestaan. Men kwam bijeen als oefengezelschappen bij iemand thuis om samen de “dienst des woords” te beleven. In het najaar van 1835 gaven 5 mensen (waaronder J.L. Tiesinga) aan dominee Van Siepkamp (Oosterwolde en Appelscha) te kennen dat ze de kerk verlieten. Alras sloten zich er meerderen bij aan. Zo kon De Cock op 7 februari 1836 de eerste afscheidingsgemeente van Ooststellingwerf oprichten: de “Hervormd Gereformeerde Gemeente van Appelscha”.

Vanaf datzelfde jaar stond de overheid toe hun diensten in volle vrijheid te houden. Over de naamgeving werd nog jaren gesteggeld, maar in 1866 werd het officieel en heette de geloofsgemeenschap de Christelijk Gereformeerde Gemeente, in 1892 onder invloed van Abraham Kuyper uiteindelijk Gereformeerde Kerk te Appelscha.

Afstand tot jouw locatie:

Hier vind je (Voormalig) Gereformeerde Kerk Appelscha

Vaart Zuidzijde
Appelscha
Plan je route

vanaf jouw locatie

Toon resultaten