Ga naar inhoud
MAP

Slijkenburgerschans

Slijkenburg

Van de Slijkenburgerschans is helaas niets meer te zien. In 1993 is er een monument en een kanon in de berm bij een boerderij geplaatst, ter nagedachtenis aan de schansentijd. 

Slijkenburg is in 1585 gesticht als verdedigingsschans voor Friesland, gelegen aan rivier De Linde. De schans omsloot het hele dorp. Even verderop is het dorp Kuinre gelegen, ook hier werd een schans gebouwd. Kuinre en Slijkenburg hadden sluizen die toegang boden tot de voormalige Zuiderzee. 

De schansen waren onderdeel van de Friese waterlinie, ze dienden ter verdediging van Friesland (vooral de hoofdstad Leeuwarden) tegen de oprukkende Spaanse troepen in de Tachtigjarige oorlog.

Van de Slijkenburgerschans is helaas niets meer te zien; de grond is in 1702 gebruikt voor de aanleg van de nieuwe Statendijk tussen Schoterzijl en Slijkenburg, die het gebied beter tegen overstromingen moest beschermen. In 1993 is er een monument en een kanon in de berm bij een boerderij geplaatst, ter nagedachtenis aan de schansentijd. 

Slijkenburg is nu het kleinste dorpje van de gemeente Weststellingwerf, gelegen in het zuiden van de provincie Friesland, op de provinciegrens met Overijssel.

Deze schans is gelegen aan de fietsroute Friese Waterlinie III. 

Afstand tot jouw locatie:

Hier vind je Slijkenburgerschans

Slijkenburg
8489 KR Slijkenburg
Plan je route

vanaf jouw locatie

Toon resultaten