Ga naar inhoud
MAP

Compagnonshotel

Appelscha

In de loop van de 19e en zeker in de 20e eeuw werd Appelscha een steeds interessanter recreatieoord voor vakantiegangers en dagjesmensen. De uitgestrekte bossen, de heidevelden en het Aekingerzand bleken zeer in trek te zijn. Daar speelde de heer...

In de loop van de 19e en zeker in de 20e eeuw werd Appelscha een steeds interessanter recreatieoord voor vakantiegangers en dagjesmensen. De uitgestrekte bossen, de heidevelden en het Aekingerzand bleken zeer in trek te zijn. Daar speelde de heer H.H. Zwart, eigenaar-uitbater van het Compagnonshotel in 1890, met graagte op in.

Dit hotel stond hier op de hoek Vaart Zuidzijde met de Boslaan. Maar wanneer het gebouwd werd is (ons) niet bekend. Wat wij wel weten is dat Zwart in het jaar 1900 het hotel overdeed aan zijn zoon Freerk. Een brand in 1912 maakte dat het hotel compleet werd afgebroken en vervangen door nieuwbouw. Het nieuwe hotel kreeg een wat voorname uitstraling, zeker ook door de statige architectuur. Ook het gebruik nam toe. Niet alleen door verblijvende toeristische gasten, maar ook door de plaatselijke bevolking. Zo hielden verenigingen er hun vergaderingen en bijeenkomsten, waaronder de nog steeds bestaande toneelvereniging “Vriendenkring” (ook bekend van het spelen van een opbrengende koddebeier bij de opening van het Cachot in 2006). Vooral ook in de vakantieperiodes was het hotel volbezet met toeristen die Appelscha wisten te vinden. Achter het hotel was een veelbezochte theetuin, waar het heerlijk toeven was.

Rond het midden van de 20e eeuw wisselde het hotel voortdurend van eigenaar. Daardoor ook liep de uitbating en de allure terug, naast de concurrerende aantrekkende belangstelling van het publiek voor de opbloeiende oeroude Boerestreek. Langzamerhand nam ook het gebruik door de plaatsgenoten af. De laatste eigenaar, de heer Torres, liet de boel de boel. Het eens zo prachtig van architectuur bekende en beroemde hotel van Appelscha kreeg zijn waterloo in 1984 en werd twee jaar later afgebroken. Dit tot verdriet van vele Appelschasters, die met weemoed terugdachten aan de glorietijd.

Het terrein hier voor u heeft na het slopen en ruimen van het Compagnonshotel een redelijke periode braak gelegen, alvorens het als bouwgrond werd aangekocht door de familie Venema-Walsma. Er werden de huidige twee woningen op gebouwd.

Afstand tot jouw locatie:

Hier vind je Compagnonshotel

Vaart Zuidzijde 91
Appelscha
Plan je route

vanaf jouw locatie

Toon resultaten