Ga naar inhoud
MAP

Gorredijk (De Gordyk)

Gorredijk

Vandaag de dag bestaat deze Opsterlandse Compagnonsvaart nog steeds, en het centrum van het dorp Gorredijk met z'n leuke geveltjes ligt ook nu nog aan het water.

Gorredijk is het grootste dorp van de gemeente Opsterland. Het dorp is gelegen in Zuidwest Friesland, tussen Heerenveen en Drachten en is onstaan in de tijd van de turfwinning.

De hoogveengebieden rondom Gorredijk werden in de zeventiende eeuw door een aantal adellijke heren afgegraven. Men heeft toen ook een vaart laten graven, zodat de turf in boten kon worden afgevoerd. Gorredijk ontstond als handelsplaats langs deze waterweg.

Vandaag de dag bestaat deze Opsterlandse Compagnonsvaart nog steeds, en het centrum van het dorp Gorredijk met z'n leuke geveltjes ligt ook nu nog aan het water. 

De arbeiders die voor de turfwinning naar Gorredijk kwamen, leefden hier onder armoedige omstandigheden. Alles hierover kom je te weten in museum Opsterlân, te vinden in de oude lagere school aan de Hoofdstraat van Gorredijk.

Tegenwoordig is Gorredijk een dorp waar je heerlijk kunt shoppen, het modeplein van Rinsma staat wijd en zijd bekend! Maar er zijn méér winkels en leuke horecagelegenheden in het dorp. Daarnaast is er een cultureel centrum, De Skâns, dat als theater en filmhuis dient.   

En rondom het dorp kun je mooi wandelen, fietsen en varen. De Turfroute is een prachtige vaarroute die je door heel Zuidoost Friesland leidt. Onderweg passeer je verschillende leuke dorpjes zoals Gorredijk en sommige bruggen en sluisjes mag je zelf bedienen. 

De slogan van het dorp is niet voor niets: Groot gelijk, naar Gorredijk! 

Afstand tot jouw locatie:

Hier vind je Gorredijk (De Gordyk)

8401 BW Gorredijk
Plan je route

vanaf jouw locatie

Toon resultaten