Ga naar inhoud
MAP

Lezing: Jan Loman, een verlicht liefhebber

Beetsterzwaag

Kunsthistoricus en Loman-kenner Fred Wagemans gaat in op de kunsthistorische betekenis van het werk van de veelzijdige kunstenaar Jan Loman, de ontwerper van het Waddenzee-logo. Tevens kleine expositie met zijn kunstwerken, o.a. grafiek en schilderijen.

Beetsterzwaag. Op donderdagavond 25 juli 2024 begint om 19:30 uur de Loman-lezing door de kunsthistoricus en Loman-kenner Fred Wagemans. De lezing is in de trouwzaal van het adellijke Lycklamahûs. Tegelijk wordt deze avond in de gang van het Lycklamahûs een tijdelijke expositie ingericht met kunstwerken van Loman uit het aanbod van de website “janloman.nl” .

Jan Loman (1918-2006) groeide op in Gorredijk. Na studie en werk elders, woonde hij vanaf 1963 tot aan zijn dood in 2006 in Beetsterzwaag. Hij was een veelzijdig kunstenaar: graficus, schilder, beeldhouwer en dichter. Zijn bekendste werk is ongetwijfeld het logo van de Waddenvereniging.

De spreker gaat in op de kunsthistorische betekenis van zijn werk. Is het vernieuwend, en zo ja waarom? Deze vraag stelt hij in relatie tot kunst uit de regio Friesland en Groningen, alsook in relatie tot ontwikkelingen in Nederland.

Vanaf 18 mei 2024 is in zowel Beetsterzwaag (Overtuin Lycklamahûs) als in Gorredijk (Museum Opsterlân) aandacht voor het leven en werk van Jan Loman. Ook Museum Dr8888 (Drachten) heeft een mooie expositie ingericht in het Vriendenkabinet.

In Beetsterzwaag is de buitententoonstelling  ‘Jan Loman, veelzijdig kunstenaar’ georganiseerd door de Stichting Historisch Beetsterzwaag. Priëlen nemen de bezoekers aan de hand van teksten en foto’s mee in zijn leven en werk. Kunstwerken zijn op ware grootte afgebeeld met korte toelichtingen. Te zien t/m 30 september, alle dagen van 08.00-20.00 uur, toegang is gratis. Locatie: Overtuin Lycklamahûs, tegenover Hoofdstraat 80. Het park is rolstoeltoegankelijk. Informatie: www.historischbeetsterzwaag.nl

Biografie t.b.v. de Loman-lezing: Fred Wagemans (1954, Den Haag) is kunsthistoricus. Van 1980 tot 1996 werkte hij in musea (Kroller-Müller, Bonnefanten, Fodor, Stedelijk Amsterdam). Van 1997 tot 2019 was zijn kunstruimte Wagemans gevestigd in Beetsterzwaag. Hij publiceerde in 2008 de uitgebreide monografie ‘Jan Loman 1918-2006’. Samen met ontwerper Claudia Gravestijn beheert hij Loman’s artistieke nalatenschap.

Foto-bijschrift: Jan Loman en Fred Wagemans in de tentoonstellingsruimte van de galerie, die destijds in het Grietenij-huis (Hoofdstraat 17) was gevestigd, tijdens de expositie in 1989 bij zijn 80-ste verjaardag. De wand-decoratie/schildering is het kunstwerk van Jan Loman. Fotograaf John Stoel.

Organisatie: Cultbee samen met Historisch Beetsterzwaag. Nog meer info op: www.cultbee.nl

Loman-lezing
Datum: donderdag 25 juli 2024
Locatie: Lycklamahûs, Hoofdstraat 80, 9244CP Beetsterzwaag
Lezing: aanvang 19:30 uur; einde uiterlijk 21 uur.
Zaal open: vanaf 19:00 uur, ontvangst met thee/koffie
Toegang € 7,50 inclusief consumptie.

Kaartverkoop - https://Loman-lezing-25juli2024.eventbrite.nl

Wanneer:
25 juli
Prijsinformatie:
Vanaf € 7,50 (voor volwassenen)
Afstand tot jouw locatie:

Hier vind je Lezing: Jan Loman, een verlicht liefhebber

Lycklamahûs
Hoofdstraat 80
9244CP Beetsterzwaag
Plan je route

vanaf jouw locatie

Toon resultaten