Ga naar inhoud
MAP

Seizoenswandeling Aekingerzand

elsloo

De gids vertelt hoe het gebied is ontstaan en leert je over de bijzondere grondbroedende vogels die hier te vinden zijn.

Grondbroedende vogels op het Aekingerzand

In Nederland begint de broedtijd vrijwel overal op 15 maart. Op het Aekingerzand in het Drents-Friese Wold begint de broedtijd echter al op 1 maart. Dit is omdat sommige soorten bij gunstige omstandigheden al eerder beginnen te nestelen. De vogels die uit het zuiden terug komen, haasten zich om de beste plekken in het gebied te bemachtigen. Dan zitten ze in een boomtop te zingen dat het een lieve lust is, om zo een vrouwtje te versieren. Tijdens de lentewandeling op het Aekingerzand kun je genieten van de zang van diverse soorten zoals boomleeuwerik, veldleeuwerik en roodborsttapuit. En er kan ook zomaar een raaf of een stel kraanvogels overvliegen. Een lust voor het oog en voor het oor.

Ontstaan Kale Duinen

Het Aekingerzand, in de volksmond ook wel de Kale Duinen genoemd, is de grootste zandverstuiving in Noord-Nederland. Deze is ooit ontstaan door overbegrazing door schaapskuddes die in vroeger tijden zomers op de heide liepen te grazen en ’s winters in de potstal werden gehouden.

Op een gegeven moment dreigde het zand het dorp Appelscha onder te stuiven en te verzwelgen. Daarom heeft Staatsbosbeheer net na het begin van de vorige eeuw bomen geplant om het zand te beteugelen. Een deel van het gebied bleef stuiven en later kwam men erachter dat het gebied in deze vorm ook een grote natuurwaarde heeft, die we zeker niet willen verliezen. We koesteren het open gebied en proberen ervoor te zorgen dat het zand kan blijven stuiven, maar dan zonder een gevaar te vormen voor de omliggende dorpen.

Wil je meer weten over de natuur en het de landschapsgeschiedenis van het Aekingerzand? Meld je dan aan voor deze seizoenswandeling op 5 mei.

Wanneer:
t/m 29 september
Prijsinformatie:
Vanaf € 5,- (voor kinderen)
Afstand tot jouw locatie:

Hier vind je Seizoenswandeling Aekingerzand

parkeerplaats Aekingerzand
canada
elsloo
Plan je route

vanaf jouw locatie

Toon resultaten