Boerderij Lycklamavaart 1
Ravenswoud
Het Drents-Friese grensgebied bestond rond 1800 voornamelijk uit uitgestrekte hoogvenen. In de 19e eeuw is men begonnen dit hoogveenpakket te exploiteren. Nadat het veen was gewonnen, werd het land rond de eeuwwisseling geschikt gemaakt voor landbouw....
Het Drents-Friese grensgebied bestond rond 1800 voornamelijk uit uitgestrekte hoogvenen. In de 19e eeuw is men begonnen dit hoogveenpakket te exploiteren. Nadat het veen was gewonnen, werd het land rond de eeuwwisseling geschikt gemaakt voor landbouw. In deze tijd ontwikkelden zich in dit gebied enkele bijzondere ontginningskoloniën, zoals Frederiksoord, Wilhelminaoord en Veenhuizen. Ravenswoud is van alle veenontginningen in dit gebied de laatste geweest en dus de jongste.
Vervening
Dit gebied onderging in de 19e eeuw een ingrijpende wijziging door vervening en ontginning. Deze was in het zuidoosten van de provincie Fryslân in handen van de Opsterlandsche Veencompagnie (de Compagnons). Ter afwatering en ontsluiting van het hoogveengebied legde de maatschappij een hoofdvaart aan, de Compagnonsvaart, die bij iedere volgende ontsluiting werd verlengd. Van daaruit werd het veen ontsloten door een stelsel van dertien wijken (Eerste Wijk t/m Dertiende Wijk) en enkele dwars- of kruiswijken. Haaks op de Elfde Wijk, die net als de Eerste Wijk in directe verbinding stond met de Compagnonsvaart, werd tegen het einde van de 19e eeuw aan de noordkant van het gebied de Lycklamavaart gegraven. Na de vervening werden de 12e en 13e wijk gedempt als voorbereiding op de ontginning van het gebied.
Ontginning
Omstreeks 1880 bereikte de omvang van de vervening zijn hoogtepunt om daarna snel in betekenis af te nemen. Na de vervening werden de gronden geleidelijk ontgonnen. In het centrale deel van het gebied werden tussen 1883 en 1908 vele percelen beplant met productiebos: grove dennen (later fijnsparren), eiken en eikenhakhout. Deze zogenaamde ‘Compagnonsbosschen’ hebben een geheel eigen karakter, omdat ze worden doorsneden door tal van wijken en dwarswijken. Met name het noordoostelijke deel werd geschikt gemaakt voor het boerenbedrijf. In 1914 werden langs de Lycklamavaart, in opdracht van de Compagnons, zes boerderijen gebouwd op vaste onderlinge afstanden. Eén daarvan is afgebroken en één is in 2021 nog in gebruik als akkerbouwbedrijf.
- Afstand tot jouw locatie:
Vergelijkbare plaatsen
Bekijk alles-
Klokkenstoel Sonnega
Klokkenstoel SonnegaDe klokkenstoel van Sonnega is een Rijksmonument. De klokken worden geluid bij begrafenissen en tijdens Oud & Nieuw.
Sonnega -
Klokkenstoel Luinjeberd
Klokkenstoel LuinjeberdIn Luinjeberd werd al voor 1300 een klooster gesticht. Het moest wegens hoog water enkele keren verhuizen. Mariënbosch streek uiteindelijk neer naast de huidige begraafplaats van Luinjeberd, waar nu alleen nog een dubbele klokkenstoel staat.
Luinjeberd -
Earnewâld (Eernewoude)
Earnewâld (Eernewoude)Earnewâld is een watersportdorp in het hart van het Nationaal Park De Alde Feanen en kent een rijke historie.
Earnewâld -
Startpunt route Fochteloo
Startpunt route FochtelooIn het begin van de jaartelling was er al sprake van bewoning in Fochteloo. Weliswaar flink wat zuidelijker dan de huidige bewoning en dorpskern. Kort...
Appelscha -
Keuterboerderijtje
KeuterboerderijtjeEen rijksmonument uit de tweede helft van de 19e eeuw. Een eenvoudige behuizing met een enkelvoudig zadeldak met open oudhollandse pannen.
Appelscha -
Leeuwarden (Ljouwert)
Leeuwarden (Ljouwert)Leeuwarden is de trotse hoofdstad van Fryslân. Een prachtige stad met veel historie die vroeger aan de Middelzee lag.
Leeuwarden -
MOODZ, Dr88 Vibes
MOODZ, Dr88 Vibes𝗠𝗢𝗢𝗗𝗭, is een nieuwe plek vóór en dóór jongeren in Drachten.<br /> De jongerenwerkers van DR88Vibes vind je overal. Met veel enthousiasme en passie zi...
Drachten -
Wolvega (Wolvegea)
Wolvega (Wolvegea)Wolvega staat bekend om zijn paardendrafbaan. Het Victoriapark is één van de laatste vier overgebleven drafbanen van Nederland.
Wolvega -
Beetsterzwaag (Beetstersweach)
Beetsterzwaag (Beetstersweach)Er zijn verschillende monumentale panden en bijbehorende tuinen in de Hoofdstraat van dit adellijke dorp te vinden.
Beetsterzwaag -
Mardiek, Fochteler Verlaat met Sluiswachterswoning en de Compagnonslaan
Mardiek, Fochteler Verlaat met Sluiswachterswoning en de CompagnonslaanDe aanleg van het Fochtelooërverlaat en de geschiedenis van het huidige Singelfietspad.MardiekVerderop, voorbij dit sluisje, bij de straatnamenbordjes...
Fochteloo
Routes in de buurt
-
Historische wandel-/fietsroute RAAF-dorpen
Historische wandel-/fietsroute RAAF-dorpen(65.0 km)Appelscha -
Insta-hotspot autoroute Zuidoost Friesland
Insta-hotspot autoroute Zuidoost Friesland(106.0 km)Heerenveen -
Ravenswoud - Fochteloërveen | wandelen langs de Turfroute
Ravenswoud - Fochteloërveen | wandelen langs de Turfroute(14.8 km)Ravenswoud -
Fietsroute uitkijktorens Zuidoost Friesland
Fietsroute uitkijktorens Zuidoost Friesland(100.0 km)Ravenswoud -
Historische fietsroute RAAF-dorpen - Fochteloo
Historische fietsroute RAAF-dorpen - Fochteloo(38.2 km)Appelscha -
Westervelde - Appelscha | Stellingenpad: etappe 12
Westervelde - Appelscha | Stellingenpad: etappe 12(25.2 km)Westervelde